diyekonustu.com – Türkiye’de 27 Şubat akşamı gökyüzünde parlayan bir cismin büyük bir patlama ile birlikte düşmesi, amatör kameralar tarafından an be an kayıt altına alındı. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde çıplak gözle raharlıkla görülen cismin ise meteor olabileceği değerlendirilirken, görüntüler sosyal medyada yankı buldu. Hatta görüntüler ve fotoğrafların hızla yayılmasının ardından konuyla ilgili bir çok etiket açıldı, ‘meteor’ hashtagi Twitter’da TT oldu.
BEKLENEN AÇIKLAMA TÜBİTAK GÖZLEMEVİ’NDEN GELDİ
Yaşanan ilginç olaylarla ilgili herhangi bir açıklama beklerken, beklenen açıklama TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nden geldi. TÜBİTAK, Türkiye’de görülen göktaşıyla ilgili merak edilenleri yanıtladı. diyekonustu.com Karadeniz Bölgesi’nde Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon başta olmak üzere bir çok ilde kameralar tarafından görüntülendi.
TÜBİTAK GÖZLEMEVİ SORULARI CEVAPLADI
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, resmi Twitter hesabından Türkiye semalarında görülen göktaşı ile ilgili merak edilen birkaç soruyu yanıtladı.
‘CANLILARA ZARAR VERME İHTİMALİ BULUNMAMAKTADIR’
Yapılan açıklamada: “27 Şubat gecesi, ülkemizde Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu semalarında görülen #göktaşı hakkında merak edilen birkaç soruyu cevaplayalım istedik. Görüntülenen gök cismi, geçişleri 15 Şubat-10 Mart tarihleri arasında rastlanan Delta Lenoid Meteor Akıntısı’nın bir sonucu olabilir. diyekonustu.com Bu #göktaşı akıntısı, maksimum sayıya 25 şubatta ulaşmaktadır. Dün gece karşılaştığımız gibi çok parlak olanlara ise ‘ateş topu’ denir. Gökyüzünde çıkış noktası Aslan Takımyıldızı’na rastlayan bu #meteor duşunun kaynağının 1999RD32 asteroidi olabileceği düşünülmekte olup meteor hızları 2-3km/s ‘ye kadar çıkabilmektedir. Bu tür #meteor akıntılarının yeryüzündeki canlılara zarar verme ihtimali bulunmamaktadır” denildi.