Diye Konuştu – Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) sözcüsü Mehmet Özdağ ve Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, SAMÇEP bileşenlerinin de katıldığı ortak bir basın açıklaması yaparak; Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından, Adalet Mahallesi’nde doğal çamlık alanın eğitim alanı gerekçesi ile imara açılarak 50 yaş üzerinde olduğu tahmin edilen 18 çam ağacının kurtarılması için toplanan dilekçeleri basınla paylaştı.
‘BİNİN ÜZERİNDE ISLAK İMZA VAR’
Mehmet Özdağ; “Bizler Samsun Çevre Platformu SAMÇEP olarak, bugün İlkadım İlçesi, Adalet mahallesinde eğitim gerekçesiyle imara açılan 3 dönümlük alan içerisinde bulunan 50 yaşlarının üzerinde 18 adet çam ağacını kurtarmak için mahalle sakinleri ve çevreden topladığımız imzaları sizlerle paylaşmak üzere bir araya geldik. 18 adet çam ağacının yaşama tutundurma mücadelesini, 22 Aralık 2018 tarihinde Samsun’da gerçekleştirdiğimiz Ekoloji Birliği Bölge toplantımıza katılan diğer şehirlerden gelen konuklarımıza birlikte Türkiye’nin gündemine taşıdık. Mücadelemiz halen internet ortamında 2.000’e yakın katılımcı ile sanal imza kampanyamızla devam ediyor. Şu anda elimizde 1.000’in üzerinde ıslak imza var ve imzalar gelmeye devam ediyor. SAMÇEP olarak; Çevreyi, doğayı korumak üzere mücadelemize imzalarıyla destek olarak, yaşadığı kentte değer katmaya çalışan Adalet Mahallesi başta olmak üzere Samsun halkının taleplerine sahip çıkacağız” diye konuştu.
‘TALEPLERE SAYGI DUYULMALI’
“Marketlerde poşetleri 25 kuruşa halka satarak çevreci olunmaz, kent içerisinde tek tük kalmış ağaçları keserek, doğal yeşil alanlar imara açarak çevreci olunmaz” diyen Mehmet Özdağ “Gerçek çevrecilik, üzerlerine kırmızı boya ile çarpı işareti konulmuş bu ağaçları korumaktır. Samsun Büyükşehir Belediyesine, İlkadım Belediyesine ve Samsun Valiliğine sesleniyoruz, binlerce insanın ıslak imzalı taleplerine saygı duyun. Şu anda hangi görevleri yapıyorsanız yapın, yakın gelecekte hangi göreve talip olacaksanız olun bu ağaçların vebali sizin üzerinizdedir” dedi.
‘OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURACAKTIR’
SAMÇEP Bileşeni, Samsun Mimarlar Odası Şube Başkanı İshak Memişoğlu ise “Milli Eğitime okul alanı olarak ayrılan bir alanın, daha önceden belediye tarafından bu alana ana okulu kreş yapılmasına rağmen Yüksek gerilim hattı geçtiği için ruhsat verilemeyeceği gerekçe gösterilerek , bu alana karşılık, İlkadım İlçesi, Adalet (Kılıçdede) Mahallesi 6479 Ada, 1 Parselde bulunan 3.041,52 metrekare Büyükşehir Belediyesine ait yeşil alan 13 Temmuz 2018 tarihinde yapılan Nazım Plan imar değişikliği ile eğitim alanı kullanımına ayrılmıştır. Seçilen arazi gerek büyüklük ( Trafo alanı çıktıktan sonra yaklaşık 2900 m2) bakımından gerekse topoğrafik yapısı itibariyle 40. Sokak ile Karadeniz Caddesi arasında 12 metrelik kot farkı da göz önüne alındığında okul yapısı yapımına uygun değildir. Arazi, 40. Sokaktan kullanılabilecek 1000 m2 den az düz alana sahip bulunmakta, geri kalan kısmı 45 dereceye varan eğimli bölümden oluşmaktadır. Eğitim yapılarının açık alan ihtiyaçları da göz önüne alındığında bahse konu alanda açık alan oluşturulabilmesi için yüksek istinat duvarlarına ve dolguya ihtiyaç duyulacaktır ki, bu durum da kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve yapı-çevre ilişkisi bakımından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu sebeble seçilen arazi fiziki şartlar bakımından yetersiz ve uygunsuzdur. Yapımı düşünülen ve aldığımız duyumlara göre projelendirilmesi tamamlanan ve hatta ihalesi yapılan okulun 24 derslikli olduğu gözönüne alındığında taban alanı itibari ile en az %40 alan işgal ettiği düşünülürse geriye kalan alanda tören ve teneffüs alanlarının oluşturulması mümkün gözükmemektedir” açıklamasını yaptı.
Kaynak: www.diyekonustu.com