ÖZEL HABER – Samsun’un Çarşamba ilçesinin Yaycılar Mahallesi’nde bulunan Şeyh Habil Cami, kentteki en eski ibadet yerlerinden biri olarak dikkati çekiyor. 1206 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilen Göğceli Cami’den sadece beş yıl sonra, 1211 yılında yapılan bu cami, şehrin en eski ikinci camisi olarak biliniyor.

Tamamen ahşap malzeme kullanılarak yığma tekniğiyle yapılan cami, tarihi dokusunu günümüze kadar korumuş durumda.

Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alınan ve köy tüzel kişiliğine ait olan bu caminin, özellikle cuma namazları için inşa edildiği ifade ediliyor.

Bölge Kurulu’ndan edilinilen bilgilere göre caminin özellikleri şunlar; “Dikdörtgen planlı camini beden duvarları meşe ve ‘karaağaç’ adı verilen doydan boya geçme ahşap malzemeden yapılmıştır. Yığma tekniği kullanılan camide perdeler köşelerde, Göğceli’de olduğu gibi kurtboğazı geçme yöntemiyle birbirine bağlanmıştır. Yapı, taşlar üzerine oturtulmuş büyük kütükler yardımıyla yerden yaklaşık 70-80 santimetre kadar kaldırılmıştır. Yapı, kırma çatı ve alaturka kiremitle örtülüdür.

Caminin en önemli yeri tavanın taşınmasını sağlayan sütunların bulunduğu orta mekandır. Ortada sütun altlığı ve başlığı özel olarak yapılmış olup, yanlarda ise değişikliklere uğradığı anlaşılan dokuz adet sütun vardır. Yapının mihrak önü sütunu oldukça gösterişlidir. Mihrap oldukça sadedir. Caminin giriş yapısı üzerinde sonradan yazıldığı düşünülen hicri 1115, 1228, 1240, 1267 tarihleri okunmuştur. Bu tarihler miladi 1619, 1812, 1824, 1851 yıllarına denk gelmekte ise de bu tarihlerin onarım tarihleri olduğu düşünülmektedir.”

diyekonustu.com
Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber