Haber ara

Select theme:
Yerel

Samsun’da karbon tehlikesi

Biyokütle enerji santralleriyle ilgili araştırması hakkında bilgi veren ve Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine sahip olan Çarşamba Ovası’nı kapsayan Samsun’un Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi’n

| 2020-12-25 04:16:00
Samsun’da karbon tehlikesi

Biyokütle enerji santralleriyle ilgili araştırması hakkında bilgi veren ve Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine sahip olan Çarşamba Ovası’nı kapsayan Samsun’un Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi’nde Oltan ve Köleoğlu adlı enerji şirketi tarafından hakkında açılan ve halen devam eden davalara rağmen kurulan biyokütle enerji santraline dikkati çekti. Ürkütücü bilgiler veren Şenel, bilimsel verilere göre, biyokütle enerjisinin ortaya çıkardığı karbon tahribatının 50-100 yıl olacağını aktardı.

‘ASLINDA ÇEVRE DOSTU DEĞİL’

ÇARÇED Sözcüsü Murat Şenel, “Biyokütle mikroorganizmaların, bitkilerin ve hayvanların büyümesi sonucu ortaya çıkan malzemelerdir. Biyoyakıtların üretiminde kullanılan biyokütlenin kaynağı ormancılık, bahçıvanlık ve gıda bitkisi üretimi gibi faaliyetlerin atıkları olabileceği gibi özel olarak üretilmiş bitkiler de olabilir. Bu malzemelerin tamamı karbon içerir. Dolayısıyla yakıt olarak kullanıldıklarında atmosfere karbondioksit salımı olur. Ancak karbondioksit bir sera gazıdır. Günümüzde Avrupa’da üretilen yenilenebilir enerjinin yaklaşık yarısının kaynağı biyokütle. Gelecekte biyokütle enerjisi üretiminin artacağı öngörülüyor. Dünya genelinde pek çok ülke daha çok biyokütle enerjisi üretmek için planlar yapıyor. Her ne kadar biyokütle çevre dostu bir enerji kaynağı olarak görülse de bilimsel çalışmalar bu durumun doğru olmadığına işaret ediyor” diye konuştu. 

KARBONMONOKSİT TEHLİKESİ VAR

ÇARÇED Sözcüsü Şenel, “Termik santrallerde kömür yerine odun topakları kullanılması yer altına hapsolmuş karbonun atmosfere karışmasını engelliyor. Ancak kuramsal tahminler biyokütle enerjisinden fayda görmek için çok uzun süre beklemek gerektiğini gösteriyor. Çünkü doğada kendi hâline bırakılsa mikroorganizmalar tarafından çürütülüp içeriğindeki karbonun atmosfere karışması aylar hatta yıllar sürecek olan biyokütlenin kısa süre içinde termik santrallerde tüketilmesi kısa vadede atmosferdeki karbondioksit miktarının artmasına neden oluyor. Bugün biyokütlenin çevre dostu olduğunu düşünenler, biyokütleden enerji elde edilmesi sırasında atmosfere salınan karbondioksitin anında bitkiler tarafından tüketildiğini varsayıyorlar. Ancak bilimsel çalışmalar bu varsayımı doğrulamıyor. Kuramsal tahminlere göre biyokütle enerjisinin ortaya çıkardığı karbon borcunun geri ödenmesi 50-100 yıl sürebilir. Küresel ısınmayı 20 santigrat derece ile sınırlandırmak amacıyla konulan hedeflerse karbon salımının 20 sene içinde azaltılmasını öngörüyor” şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA