İçindekiler
TOLGA BİRGÜCÜ – Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hacı Eyüb Güler, Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, Çarşamba Fırıncılar Odası Başkanı Esat Akkaya, Başkanı Bafra Fırıncılar Odası Başkanı Temel Bektaş’ın öncülüğünde dün kentteki meslek odalarının başkanları ve fırıncıların katılımıyla toplantı yapıldı. SESOB’da yapılan toplantıda, fırıncıların sorunları masaya yatırılırken, ekmeğe zam kararı alındı.
KİLOSU 8.70 LİRAYKEN 10 LİRA OLDU
Karara göre, daha önce 230 gramı 2 lira olan ekmek, kentte 200 gramı 2 liradan satılacak. Söz konusu zamdan önce kentte ekmeğin kilosu 8.70 lirayken, 10 liraya yükselmiş oldu. Bu rakamlar ülke genelinde bakıldığında Samsun, İstanbul’dan sonra en pahalı ekmek satışı yapılan ikinci kent oldu.
‘UN FİYATLARINA YETİŞEMİYORUZ’
“Fırıncı esnafı deyince ekmeği almaya parası olmayanlar her fırıncının belli bir bütçe ayırdığını ve parasız ekmek verdiğini de biliyoruz. Allah sizlerden razı olsun” diyen SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, “Bugün burada toplanmamızın amacı, un fiyatlarına yetişemiyoruz. İlk başkan olduğumda hiç kimseye sormadan Ziraat Fakültesi’nden ekmeğin fiyatını istedim, raporunu aldım ve fiyat artışı yapmıştık. Yalnız fiyat artışı yaptığımızda, 1 sene 1,5 sene dayanabiliyorduk. Ama bugünkü ortama baktığımızda artık dayanamıyoruz. Nasıl kur yükseliyorsa, biz de ona göre fiyat vermek zorunda kalacağız gibi gözüküyor. Bu işi körükleyen tarafın biz olmadığını herkes bilmeli. Toplumumuzda; bir ekmeğimiz var, onunla da oynuyorsunuz şekilde bir algı var. Ne yapalım bedava ekmek verecek halimiz de yok. Un fiyatı 140 liralardan 300 liraların üzerine çıktı. Biz bu 230 gramı 2 liraya satılma kararını aldığımızda un fiyatı 140 liraydı ama şimdi un fiyatı 300 lira oldu. Yüzde 50’nin üzerinde bir artış geldi. Bu bizim fırıncı esnafımızın günahı değil. Biz de ekmeği artırmak istemeyiz, zam almak isteyiz. Un fiyatları arttıkça fırıncının da maliyeti artıyor. Böyle oldukça bizler de ekmeğe zam yapmak zorunda kalıyoruz. Bizi bu zamma mecbur kılan, un fiyatlarının artmasıdır. Her zaman diyorum ki un fiyatı insin biz de ekmeğin fiyatını indirelim. Kimse bize darılmasın, un fiyatları arttığında ekmeğin fiyatı ve gramajıyla oynamak mecburiyetindeyiz” diye konuştu..
YILBAŞINDA YENİ KARAR ALINACAK
Alınan zamla birlikte ekmeğin kilo fiyatının 10 TL’ye çıktığını ve İstanbul’un ardından en pahalı illerden biri olduklarına da değinen Başkan Hacı Eyüp Güler, “230 gram 2 TL olan ekmeğin 30 gram düşürülerek, 200 gramı 2 TL satılsın teklifi geldi. Biz bunu 20 gün önce almıştık. Bu zammın da yeterli olmayacağı kaygısındayız. Bugün 3 TL olarak da karar olsak yarın ne olacağı belli değil. Türkiye’nin durumu da ortada. Yılbaşına 1 ay kaldı. ‘200 gram ekmek 2 TL olsun’ diyoruz. Yılbaşında tekrar toplanalım, yeniden karar alalım. O zaman un fiyatları da belli olur. Bu artık bizim ya da fırıncıların derdi değil. Bu artık devletin bir derdi. Yılbaşında tekrar fiyat belirleyelim. Şu dakikadan sonra ekmeğin fiyatı Samsun’da 200 gram ekmeğin 2 TL olması kararını huzurunuzda imzalıyorum. Şu anda Türkiye’de kilosu 10 TL üzerinde ekmek satan yok(İstanbul hariç). Bu 10 TL ile 1 sene idare edelim demiyoruz. 1 ay sonra tekrar bir araya gelip, 2,5 ya da 3 TL’yse ona göre fiyat belirleyelim” diye konuştu.
‘UN ALIP EKMEK YAPAMAYACAK DURUMDAYIZ’
Samsun Fırıncılar Odası Yılmaz Yiğit ise “Maalesef pandemi süreci, ülkemiz ve dünyada yaşanan tedarik sıkıntısı, ayrıca artan maliyetler karşısında üretim yapan ve sattığı tarifeye bağlı olan küçük ölçekli esnaf çok zor duruma düşmüştür. Bundan 4 ay önce buğdaya ve dolara gelen zamlar nedeniyle 230 gram ekmeği 2 lira yaptık. 7 Ocak 2020 tarihinde unun çuvalı 150 liraydı, dünyada buda fiyatlarının artması, doların yükselmesi, ülkemizde kaliteli buğdayın az olması, dışa bağımlı olmamız, buğday fiyatlarının da misli artmasına neden oldu. Bugün itibarıyla bir çuval unun fiyatı 300 lira. Biz fırıncı esnafı, halkın yanındayız ama gelinen noktada un alıp ekmek yapamayacak noktaya geldik. Hiç bir zaman fırıncı esnafı olarak, fırsatçı bir topluluk olmadık. Bunun hiç bir zaman öncülüğünü yapmadık ama lütfen rica ediyorum basın mensuplarına, bizi günah keçisi gibi vatandaşın önüne atmayın. Temel neredeyse, sıkıntı neredeyse oraya parmak basalım. Bu sorun, inanın bizden kaynaklanan bir durum değil. Birbirimize saygılı olalım. Bu sıkıntımızı inşallah en kıs azamanda bertaraf edip, yılbaşında önce veya sonra bizi ve halkımızı üzmeyecek bir fiyat alacağız” dedi. Ardından ise fırıncıların da görüş ve şikayetleri alındı. Konuşamaların ardından ise ekmek tarifesine gelen zam kararı imzalandı.