İçindekiler
Araştırmacılar, MÖ 400’e tarihlenen 5 seramik figürün ifadesinin, nereden bakıldığına göre değişiyormuş gibi göründüğünü ve bölgenin yerli halkının bir tür “kamusal ritüeline” daha fazla ışık tuttuğunu söylüyor.
Araştırmacılar bebeklerden üçünün yaklaşık 30 cm, diğer ikisinin de yaklaşık 10 cm ve 18 cm olduğunu söylüyor.
Piramitin tepesinde ortaya çıkartıldı

Hakemli dergi Antiquity’de çarşamba günü yayımlanan çalışmaya göre bunların hepsi ilk olarak 2022’de, bölgenin en yüksek piramit yapısının tepesinde ortaya çıkarıldı.
Kamusal ritüellerde kullanılıyordu

Bilim insanları, bölgede insan kalıntısı bulunmadığı için bebeklerin yüksek ihtimalle kamusal ritüellerde kullanıldığından şüpheleniyor.
Araştırmacılar, kuklaların göz hizasından bakınca kızgın görünürken, aşağıdan korkmuş ve yukarıdan sırıtıyor gibi göründüğünü söylüyor.
Özellikle bu şekilde tasarlanmış

Bilim insanları bebeklerin, “kolayca çözülebilen, efsanevi veya gerçek olaylardan” hikayeler aktarırken halka açık bir tiyatro sahnesinde kullanılmak üzere özellikle bu şekilde tasarlandığından şüpheleniyor.
Çarpıcı yüz ifadeleri işlenmiş

Polonya’daki Varşova Üniversitesi’nden Jan Szymanski, ortak yazarı olduğu çalışma hakkkında “Kuklaların en çarpıcı özelliklerinden biri, onlara baktığımız açıya bağlı olarak değişen çarpıcı yüz ifadeleri” diyor.
Independent‘te yer alan habere göre: Science dergisine konuşan Dr. Szymanski şu ifadeleri kullanıyor:
Onlar adeta kil aktörler… Canlı yüz ifadeleri, elde tutulduklarında bazen ürkütücü görünebiliyor.
Öte yandan gerçek tarihi figürleri temsil edip etmedikleri belirsizliğini koruyor.

MS 400 ila 500’de, Pompeii’yi yerle bir eden Vezüv Yanardağı felaketinden 10 kat daha fazla volkanik gaz ve kül salan muazzam bir volkanik patlama bölgeyi harap ettiği için bunu belirlemek de zor olabilir.
İki antik kültür arasında ortak gelenek
Arkeolojide önemli yeri olan figürinlerin ayrıca, Guatemala’da ortaya çıkarılan benzer bebeklerle de benzerlik göstermesi, iki antik kültür arasında ortak bir geleneğe işaret ediyor.
Başka eserler de keşfedildi

Arkeologlar El Salvador’daki alanda, Panama ve Nikaragua’daki antik kazı alanlarında bulunanlarla benzerlik gösteren yeşim kolyeler gibi başka eserler de keşfetti.
Mal ve fikir alışverişinde bulunulmuş olabilir
Araştırmacılar bu durumun El Salvador’un antik çağlarda izole olduğu yönündeki önceki görüşle çeliştiğini, topluluklarının çok uzak mesafeler arasında serbestçe mal ve fikir alışverişinde bulunmuş olabileceğini belirtiyor.
diyekonustu.com