TOLGA BİRGÜCÜ (ÖZEL HABER) – Samsunun Asarcık İlçesi Musaağa Mahallesi’ndeki yaklaşık 12 dönümlük mera alanında çuval fabrikası kurulması için çalışmalar sürüyor. Köylüler, cenazelerini kaldırdıkları, düğünlerini ve pikniklerini yaptıkları yaşam alanlarında fabrika istemediğini söylüyor.
İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ İLE SANAYİ ALANI OLDU
Asarcık İlçesi Musaağa Mahallesi’nde 100 yılı aşkın süredir otlak ve köylünün ortak kullanım alanı olarak kullandığı yaklaşık 12 dönümlük alanın mülkiyeti, köy tüzel kişiliğine ait iken mahalle statüsüne dönüştükten sonra MHPli Asarcık Belediyesi’ne geçti. Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nden 14 Eylül 2021 tarihinde çıkan kararla söz konusu alan sanayi alanına çevrildi ve Asarcık Belediyesi’ne tahsis edildi.
KÖY MEYDANI FİRMAYA SATILDI
MHPli Belediye Başkanı Şerif Kılağuz’un yönetimindeki Asarcık Belediyesi ise köylüler tarafından ortak kullanılan köy mera alanına çuval fabrikası kurulması üzere bir firmaya satış gerçekleştirdi.
150 YILLIK AĞAÇLAR İZİNSİZ KESİLDİ
İddiaya göre, firma inşaat ruhsatı gibi resmi belgelerini henüz tamamlamadan şantiyesini kurdu ve alanda bir fabrika kurmak üzere tesviye ve inşaata başladı. İş makinelerinin köy meydanında gören vatandaşlar tepki gösterdi. Vatandaşlar, fabrika kurulum çalışmalarına başlayan firmanın, meydanda bulunan 100-150 yıllık ağaçları izinsiz kestiğini söyledi.
KÖYLÜ VEKALET VERDİ DAVA AÇILDI
Öte yandan söz konusu imar planı değişikliğine dava açıldı. Vatandaşların vekalet verdiği Samsun Barosu önceki dönem Başkanı Avukat Kerami Gürbüz tarafından Samsun 3. İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması istemiyle dava açıldı.
MUHTAR İVGEN: KÖY İÇERİSİNDE FABRİKA İSTEMİYORUZ
Mahalle Muhtarı Mustafa İvgen, “Burası köy yerleşim alanı içerisinde. Asarcık Belediyesi ya da Samsun Büyükşehir Belediyesi burayı sanayi alanına çeviriyor. Köy içerisinde hiçbir amaça biz sanayi alanı istemiyoruz, karşıyız. Fabrikaya karşı değiliz ama köy içerisinde fabrika kurulmasına karşıyız. Biz, birlik olarak kullandığımız alanda fabrika istemiyoruz. Burada cenazelerimizi kaldırıyoruz, düğünümüzü yapıyoruz, pikniğimizi yapıyoruz. Ağaçlarımız telef oldu. Ha bir insan ha bir ağaç. Üzülüyoruz. Köyümüzün içerisinde fabrika istemiyoruz” diye konuştu.
Tolga BİRGÜCÜ