Tolga Birgücü - Türkiye’nin en önemli sulak alanlarının başında yer alan, yüzyıllar boyunca Karadeniz’in sahile dökülen kısmında alüvyonların oluşturduğu Samsun'un Bafra, Alaçam ve 19 Mayıs ilçeleri sınırlarını kapsayan bölgede bulunan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti’nde bahar hareketliliği başladı.
GÖÇMEN KUŞLAR DELTAYA GELMEYE BAŞLADI
56 bin hektar alana sahip olan, bunun 21 bin 700 hektarlık sulak alana sahip koruma altındaki bölgede kış yerine bahara bırakıyor. Sıcak havaların kendini göstermesiyle Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti’nde başta leylekler olmak üzere göçmen kuşlar görülmeye başladı. Diğer yandan biyoçeşitliliğin arttığı gözlemlenen bölgede, baharın renkleri hakim olmaya başladı.
KIZILIRMAK DELTASI SULAK ALAN VE KUŞ CENNETİ HAKKINDA
21 bin 700 hektarlık sulak alana sahip, 5 bin 174 hektarlık kısmı ise Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olarak Uluslar arası RAMSAR Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunuyor. Bölgede irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor. Avrupa Kuş Alanları Envanteri'ndeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde, Türkiye’de bugün kayıt altına alınmış yaklaşık 480 kuş türü kayıt altına alındı, bunların 350'sinin burada görüldü ve 140'ının burada ürediği tespit edildi. Dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünün 15’i ise yine Kızılırmak Deltası’nda görülüp kayıt altına alındı. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni dünyadaki kuş cennetlerinden farklı kılan en önemli özelliklerden biri ise yılın her ayı farklı kuşların görülebilmesi.
43. DÜNYA MİRAS KOMİTESİ BAKÜ’DE KARAR VERECEK
Diğer yandan; Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti UNESCO adaylık başvurusunun, 30 Haziran-10 Temmuz 2019 tarihleri arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü de yapılacak 43. Dünya Miras Komitesinde düzenlenecek oylama ile karara bağlanması bekleniyor.
diyekonustu.com
Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber