Para transferlerinde artık ek bir SMS onayı gerekecek. Yeni siteme göre, tanımlı telefonla yapılsa bile, SMS onayı istenecek. Bazı bankalar, 1 Mart itibarıyla çift aşamalı doğrulama sistemini devreye sokacak. IBAN ve EFT işlemlerinde, tanımlı telefonlar üzerinden para transferi gerçekleştiriliyordu.
Bu sistemin bir dizi dolandırıcılık işlemine neden olduğunun belirlenmesi üzerine, artık çift doğulamalı sistem kullanılacak.
Yeni düzenlemeyle birlikte:
- Para transferleri artık ek bir SMS onayı gerektirecek.
- Tanımlı telefonlardan bile giriş yapılsa, Havale ve EFT için ekstra doğrulama yapılacak.
- Üçüncü bir cihazdan hesaba erişim sağlansa dahi para transferi engellenecek.
Peki, EFT ve Havale arasındaki farklar neler? Para transferinde sıkça kullanılan EFT ve Havale işlemleri arasındaki farkları öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.
EFT Nedir?
Tam adı Elektronik Fon Transferi olan para transfer teknolojisi, farklı bankalar arasında para aktarımı yapmak için kullanılıyor. Yani bir kişi, EFT ile farklı bir bankada hesabı olan kişilere, veya kendisinin farklı bankadaki hesabına para gönderimi yapabiliyor.
Havale Nedir?
Havale ise bir kişinin aynı banka bünyesinde farklı şubedeki bir hesabına veya aynı bankayı kullanan bir başka kişiye para transferi yapmasını sağlayan işlem. Havale yapıldığında tek bir banka kullanıldığı için para transferi EFT’ye kıyasla daha çabuk gerçekleşiyor.
EFT – Havale Farkları
Her iki işlem de günümüzde para transferi yapmanın en basit yolları; ancak aralarında temel olarak iki fark bulunuyor: Kullanılan bankalar ve işlem süresi.
Havale işlemi, aynı banka bünyesindeki hesaplar arası bir transfer olduğundan sadece isim, soyisim ve IBAN bilgileri ile yapılabiliyor. EFT yaparken ise bu bilgilerin yanı sıra alıcı kurum, banka şubesi ve hesap numarası da gerekebiliyor.
EFT, bankalar arası bir işlem olduğundan, sadece resmi tatil olmayan günlerde ve mesai saatleri içinde uygulanabiliyor. Örneğin, birine para göndermek için hafta sonu veya mesai saatleri sonrasında EFT talimatı verirseniz, paranın alıcı hesaba aktarılması ertesi iş günü mesai başlangıcında gerçekleşiyor. Havale ise tek bir bankanın farklı şubelerdeki veya farklı kişilere ait hesapları arasında olduğundan tatillerden ve mesai saatlerinden bağımsız olarak 7/24 gerçekleşebiliyor.
EFT – Havale Saatleri Kalktı mı?
EFT ve havale işlemleri için saat sınırlamasını sona erdiren FAST teknolojisi ile anında para aktarımı yapmak mümkün.
FAST, en fazla 100.000 TL’ye kadar olan meblağları 7/24 bir başkasına dakikalar içerisinde göndermeyi sağlıyor. Böylece EFT de olduğu gibi para transferinin gerçekleşmesi için beklemek gerekmiyor. Başka bir deyişle FAST, transfer işlemlerindeki saat sınırını büyük ölçüde kaldırmış oluyor. Bu sayede gün içinde yoğunluktan gerekli ödemelerini yapmaya fırsat bulamayan kişiler müsait anlarında para transferlerini kolayca gerçekleştirebiliyorlar.
Öte yandan Kolay Adres Tanımlama ile de para transfer işlemleri kolaylaşıyor: Cep telefonu, TC Kimlik Numarası, e-posta adresi gibi, IBAN’a kıyasla daha kolay hatırlanabilen bilgilerin IBAN ile eşleştirme işlemini temsil eden bu sistem, IBAN’a ihtiyaç duymadan EFT, havale ve FAST ile para transferi yapmanıza olanak sağlıyor.
diyekonustu.com, NTV