Fosfor bombası nedir? Etkileri nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fosfor bombası nedir? sorusu ve bombanın kullanıldığındaki etkileri, dünyada en çok merak edilenler arasına girdi. Tüm dünya genelinde kullanıcıların, Fosfor Bombasıyla ilgili sorduğu soruların yanıtlarını sizler için biraraya getirdik… İşte Fosfor Bombası ve detayları…İsrail-Hamas arasında başlayan savaş 8’inci gününe girdi. Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) adlı sivil toplum kuruluşu, İsrail’in, Lübnan ve Gazze’ye saldırılarında yasaklı olan beyaz fosfor bombasını kullandığını doğruladı.


HRW’nin açıklamasında, "Beyaz fosfor, yol açtığı ciddi yanıklar ve hayatta kalanlar üzerinde uzun vadeli kalıcı etkileri nedeniyle sivillere zarar verme potansiyeline sahip. Gazze’nin yoğun nüfuslu bölgelerinde kullanılması, uluslararası insancıl hukuk gerekliliklerini ihlal etmektedir" ifadeleri yer aldı.


FOSFOR BOMBASI NEDİR?


Beyaz fosfor adı verilen kimyasalı içeren patlayıcı, "1980 Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi" kapsamında, yasaklı silahlar arasında yer alıyor.


Bomba infilak ettiğinde beyaz fosfor parçacıkları etrafa dağılıyor. Fosfor maddesi oksijenle temas ettiğinde kendiliğinden tutuşarak alev alıyor, 800 derece sıcaklığa ulaşıyor. İnsan derisine değdiğinde kemiklere kadar nüfuz eden ciddi kimyasal yanıklara neden oluyor.


Fosfor dumanı teneffüs edildiğinde de ciğerlerde yaralar hatta yanıklar oluşturuyor.


Kişi ya boğularak ya da vücudunun içindeki yanıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Fosfor bombasının insan sağlığına olduğu kadar çevreye de zararları bulunuyor.


Sebep olduğu yangınlar, ormanları, tarım alanlarını ve su kaynaklarını yok ediyor.


İsrail’in ilk saldırısı değil İsrail 2014’te Koruyucu Hat Operasyonu adını verdiği 51 gün süren saldırılar sırasında da Tuffah, Şecaiyye ve Zeytun semtlerini fosfor bombalarıyla vurmuştu.


8 Temmuz 2014’te başlayan saldırılar için, uluslararası raporlara da "en uzun ve en şiddetli" betimlemesiyle yansıdı.


Saldırılarda Gazze’nin alt yapısı ağır hasar aldı, sanayi tesisleri yıkıldı, ekonomi çöktü.


Gazze’de 65 bin Filistinli evsiz kaldı. 2 bin 158 Filistinli hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi de yaralandı.


FOSFOR BOMBASI YASAK MI?



İnsanlığa karşı işlenen önemli bir suç. Yangın çıkarıcı silahların kullanımını kısıtlayan ve yasaklayan 10 Ekim 1980 tarihli 3 No’lu Cenevre Sözleşmesi’nin 2’nci Maddesi sivillere ve sivillerin bulunduğu askeri alanlara karşı bu tür silahların kullanımını yasaklıyor.


FOSFOR BOMBASININ ETKİLERİ NELERDİR?


Fosfor bombası, içerisinde beyaz fosfor adı verilen kimyasal bir madde içeren patlayıcı bir silahtır. Yüksek sıcaklıkta yanan beyaz fosfor içeren fosfor bombası patlaması durumunda, beyaz fosfor içerikli parçacıklar hava ile temas eder ve anında yanmaya başlar. Sonuç olarak yıkıcı yangınlar başlatır.


FOSFOR NEDEN ZARARLI?


Kanda yüksek oranda fosfor bulunması, hiperfosfatemi olarak adlandırılır. Hiperfosfatemi; kemik ve kaslarda sorunlara neden olabilir, ayrıca kalp krizi ve felç riskini artırabilir. En önemli nedeni böbrek hastalıklarıdır.


BEYAZ FOSFOR NEDEN YASAK?


Nefessiz kalarak boğulmaya sebep oluyor. Beyaz fosfor, ciltte de ikinci ve üçüncü derece süregelen yanıklara neden olabiliyor. Oksijenle temas ettiği anda kolayca alev alan bu zehirli madde, ayrıca beyaz veya sarı renkli duman salma özelliğinden dolayı sis maddesi olarak da kullanılıyor.


BEYAZ FOSFOR BOMBASI NE YAPAR?


Beyaz fosfor, bomba olarak kullanıldığında da patlayıcı etkisinin yanı sıra yangınlara yol açıyor. Beyaz fosfor bombası nedeniyle çıkan yangınlar geniş alanlara yayılabiliyor ve alandaki fosfor tükenene kadar bu yangınlar devam ediyor.


FOSFOR BOMBASI NE ZAMAN YASAKLANDI?


Beyaz fosforlu silahların kimyasal silah sayılıp sayılamayacağı ve bu nedenler Nisan 1997 tarihli Kimyasal Silahlar Konvansiyonu (CWC) çerçevesinde yasaklanmış kabul edilip edilmemesi üzerinde bir tartışma sürmektedir.


diyekonustu.com


 

Fosfor bombası nedir? Etkileri nelerdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir