
Eğitim ve Bilim iş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı raporu yayınlayarak, eğitim öğretim yılının ilk yarıyılında, eğitimin ve eğitimcilerin sorunlarına çözüm olacak bir gelişme olmadığını belirtti.
YÜZBİNLERCE ÖĞRENCİ ÖRGÜN EĞİTİMİN DIŞINDA
Rüstem Kara, “4+4+4 kesintisiz zorunlu eğitimle birlikte, her yıl yüzbinlerce öğrenci hiçbir diploma alamadan örgün eğitimin dışında kalmaktadır. 2017-2018 MEB raporlarına göre; 14 yaşını dolduran ancak ortaokulu çeşitli nedenlerle bitiremeyen yaklaşık 200 bin açık öğretim orta okullarına kayıt yaptıran öğrencimiz oldu. Yaklaşık 1,1 milyon lise düzeyinde açık öğretime devam eden öğrencimiz var. Hiçbir meslek alanında diploması olmayan milyonları aşan öğrencimiz oldu” diye konuştu.
‘PENCEDEN GÖRDÜKLERİ OKULLARA KAYIT OLMADILAR’
Rüstem Kara, “Eğitim- öğretimde yaşanan diğer bir sorun doğru bir yönlendirme ve yöneltme sistemimiz olmamasıdır. Öğrenciler yetenekleri doğrultusunda eğitim alamadıkları için, daha çok akademik eğitim veren Anadolu liselerine kayıt yaptırmaktadır. İlk defa bu yıl gerçekleştirilmeye çalışılan adrese dayalı olarak liselere ve meslek liselerine öğrenci yerleştirilme uygulaması olumlu bir adımdır. Ancak zamanlaması ve planlaması doğru yapılamadığı gibi başlangıçta yüzbinlerce öğrenci evinin penceresinden gördüğü okula kayıt yaptıramamıştır. Yine bir ilçemizde ilçedeki öğrencilerin tamamını alacak büyüklükte imama hatip liseleri ve ortaokulları açılırken, diğer okullar şehrin dışına taşınarak, öğrenciler gitmek istemedikleri okullara çeşitli şekilde kayıt yaptırmaya zorlanılmıştır” şeklinde konuştu.
‘OKULLARDAN KAPI DIŞARI EDİLMEKTEDİR’
“Önceki yıllarda olduğu gibi öğretmeni veli ve öğrenci ile sürekli karşı-karşıya getiren okul başarı puanı üniversiteye girişte hala belirleyici olduğu sistem değişmemiştir” diyen Rüstem Kara, “Oysaki birçok özel okulda ve bazı devlet okullarında bol keseden bu notların verildiği bilinen bir gerçektir. Sürekli değişen ve içi boşaltılan müfredat programlarıyla bilimsel eğitim okullardan kapı dışarı edilmektedir. Sınavlar sisteminin getirdiği ezberci eğitim sistemi giderek güç kazanmaya devam ederken, laik bilimsel eğitimden her geçen gün biraz daha uzaklaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.
‘CEMAAT YURTLARINA MAHKUM EDİLİYORLAR’
Rüstem Kara, şöyle devam etti; “Son zamanlarda yapılan okul binalarının sadece dersliklerden oluşması, hiçbir şekilde laboratuar, resim, müzik sınıfları olmadığı gibi, toplantı salonları ve sahne sanatlarına uygun çok amaçlı salonlar yapılmadığını görüyoruz. Dernek ve vakıflarla imzalanan protokoller, derslik açıkları, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, personel istihdam sorunları, öğrencilerin tarikat ve cemaatlerin yurtlarına mahkum edilmesi, yaşanan en önemli sorunlardır.”
‘LAİK VE KAMUSAL NİTELİĞİN ARTIRILMASI GEREK’
Rüstem Kara, son olarak ise “Daha önce de söylediğimiz gibi eğitim sisteminde yıllardır yaşanan sorunların aşılmasının, çocukların nitelikli bir eğitime ulaşabilmesini sağlamak için bugüne kadar izlenen bilimsel olmayan eğitim politikalarını tamamen değiştirmekten geçmektedir. Yaşanan karanlık tablodan çıkışın tek yolu ise; eğitimin eşit, parasız, bilimsel, laik ve kamusal niteliğinin arttırılmasıdır. Çocuklarımızın ve gençlerimizin cemaat ve tarikat benzeri yapıların yurtlarına terk edilmediği yeni bir eğitim sistemidir. Bütün eğitim çalışanlarının hak ettiğine inandığımız ekonomik koşullarda güvenceli çalışmasıdır. Hizmetçi eğitimlerle çağın değişen yeni teknolojileriyle öğretmenlerimizin yetiştirilmesidir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: www.diyekonustu.com