Dünyada nükleer tehdit büyüyor: Savaş başlıklarında yeni artış

Japonya merkezli bir düşünce kuruluşunun tahminine göre, nükleer silahlara sahip dokuz ülkenin kullanıma hazır savaş başlığı sayısı geçen yıla göre hafif bir artış göstererek 9.600’ü aştı.

Dünyadaki en büyük nükleer cephaneliğe sahip üç ülke hâlâ Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin.

Neden Önemli?

Nagasaki Üniversitesi Nükleer Silahların Ortadan Kaldırılması Araştırma Merkezi tarafından çalışma yapıldı. Nagasaki, 9 Ağustos 1945’te ABD’nin atom bombası attığı ikinci şehir olmuş ve bu saldırı Japonya’nın teslimiyetini hızlandırarak İkinci Dünya Savaşı’nın resmen sona ermesine yol açmıştı.

Bu yıl, insanlık tarihinde nükleer silahın ilk kez kullanılışının 80. yılı. O zamandan bu yana başka bir ülkeye karşı nükleer silah kullanılmadı. Ancak, Güney Asya’daki iki nükleer rakip – Hindistan ve Pakistan – geçen ay büyük çaplı çatışmalara girdi. Diğer nükleer silahlı ülkeler ise cephaneliklerini modernize etmeye devam ediyor.

Dünyadaki kullanıma hazır nükleer savaş başlıklarının sayısı 2018’den bu yana artış eğiliminde. Japon düşünce kuruluşunun son tahminine göre, son on yıl içinde operasyona uygun savaş başlıklarında 364 adetlik bir artış yaşandı.

Kullanıma hazır olmayan – yani emekliye ayrılmış ya da sökülmeyi bekleyen – başlıklar da dâhil edildiğinde, dünyadaki toplam nükleer savaş başlığı sayısı 12.340’a ulaşıyor.

Hangi Ülkelerde Artış Yaşandı?

Nükleer güçler arasında en büyük artışı Çin yaşadı; cephaneliğine 360 savaş başlığı daha ekledi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkenin nükleer kuvvetlerini hızla güçlendirmesi talimatını verirken, Pekin aynı zamanda ABD ve Rusya’yı nükleer silahsızlanmaya çağırdı.

Kuzey Kore ise yüzdelik olarak en büyük artışı gösterdi. 2006 ile 2017 arasında nükleer denemeler gerçekleştiren ülke, savaş başlığı sayısını %233 artırarak 50’ye çıkardı. Ancak bu sayı, Kuzey Kore’yi dünyadaki en küçük nükleer cephaneliğe sahip ülke konumunda tutuyor.

Ne Deniyor?

Newsweek’te yer alan habere göre: Nagasaki Üniversitesi Araştırma Merkezi, Çarşamba günü yayımladığı açıklamada şunları söyledi:

“ABD ve Rusya, toplam aktif nükleer savaş başlıklarının %80’inden fazlasına sahip ve bu nedenle nükleer silahsızlanma konusunda özel bir sorumluluk taşıyor. Ancak, geri kalan yedi ülkenin payı da 2018’de %12 iken 2025’te %17’ye çıktı.”

ABD Stratejik Komutanlığı Komutanı Orgeneral Anthony J. Cotton, 26 Mart’ta Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Düşmanları her türlü tehdit yelpazesi boyunca etkili bir şekilde caydırmak için, mevcut üçlü nükleer sistemlerin sürdürülmesi ve nükleer komuta, kontrol ve iletişim sistemleriyle birlikte tüm sistemin acilen modernize edilmesi gerekiyor.”

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kıdemli Albay Wu Qian ise 27 Şubat’ta yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“ABD’nin askeri harcamaları uzun yıllardır dünya lideri konumunda ve sonraki sekiz ülkenin toplam harcamasından fazla. Bu durum uluslararası toplumda derin endişe yaratıyor. ABD’nin ‘Önce Amerika’ söylemini burada da uygulayıp, önce kendi nükleer cephaneliğini ve askeri harcamalarını azaltması gerektiğine inanıyoruz.”

Bundan Sonra Ne Olacak?

Ukrayna’daki savaş, Kore Yarımadası ve Tayvan Boğazı’ndaki gerilimler, ayrıca ABD, Rusya ve Çin arasındaki büyük güç rekabeti nedeniyle, tüm nükleer silahlı ülkelerin cephaneliklerini modernize etmeye devam etmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.