İçindekiler
Bill Gates, teknoloji sektöründen kalan servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.
Vakıf, daha önce planlanandan erken bir tarihte, 2045 yılında kapanacak. Bugün itibarıyla bağışlanacak tutarın yaklaşık 107 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.
Bu taahhüt, tarihteki en büyük hayırsever bağışlardan biri ve enflasyon düzeltmesi yapıldığında John D. Rockefeller ve Andrew Carnegie gibi sanayicilerin tarihi bağışlarını geride bırakıyor.
Yalnızca Berkshire Hathaway yatırımcısı Warren Buffett’ın, Forbes tarafından şu an 160 milyar dolar olarak tahmin edilen servetini bağışlama sözü, borsa dalgalanmalarına bağlı olarak bundan daha büyük olabilir.
200 milyar dolar harcama yapılacak
Gates’in bağışı zamana yayılarak yapılacak ve vakfın önümüzdeki 20 yıl içinde ilave 200 milyar dolar harcama yapmasına imkân sağlayacak.
Gates’in perşembe günü yaptığı açıklama, özellikle küresel sağlık ve ABD’deki eğitim gibi alanlara sürekli destek sağlayacağına işaret ederken, aynı zamanda vakfın dünya çapındaki etkisinin sonunda biteceğini de gösteriyor. ABD’li milyarder, servetini tüketmenin şimdi birçok hayat kurtaracağını ve iyileştireceğini, bu durumun vakfın kapanmasından sonra bile uzun vadeli olumlu etkiler yaratacağını söylüyor.
Gates, Associated Press’e verdiği röportajda, “Bu amaçlara bu kadar büyük miktarda kaynak aktarabilecek olmak gerçekten heyecan verici” dedi.
Gates, “20 yıl, bu alanlarda ilerleme sağlamak için mümkün olduğunca çok bağış yapmakla, insanlara paranın artık sona ereceği konusunda yeterli bir süre önceden haber vermek arasında ideal bir denge” dedi.
Gates Vakfı parayı 20 yıl içinde harcayacak
Gates Vakfı, kuruluşundan bu yana geçen 25 yıl boyunca harcadığı yaklaşık 100 milyar dolarla, bilimsel araştırmalara yön verdi, yeni teknolojilerin geliştirilmesine yardımcı oldu ve ülkeler ve şirketlerle uzun vadeli ortaklıklar geliştirdi.
Bugüne dek vakfın parasının yaklaşık yüzde 41’i Warren Buffett’tan gelirken, geri kalanı Gates’in Microsoft sayesinde elde ettiği servetten karşılandı.
Bill Gates ve Melinda French Gates tarafından 2000 yılında kurulan vakıf, küresel sağlık politikalarının şekillenmesinde önemli rol oynadı. Ayrıca, düşük ve orta gelirli ülkelerin karşılayabileceği fiyatlarda tıbbi tedavilere erişimi mümkün kılmak için şirketlerle iş birliği yaparak kendine özel bir alan yarattı.
Gates, vakfın faaliyetlerinin beklediğinden çok daha fazla etki yarattığını belirterek, bu çalışmaları “ikinci ve son kariyeri” olarak tanımladı.
Vakıf, Dünya Sağlık Örgütü’nden bilimsel araştırma gündemlerine kadar geniş bir alanda küresel sağlık üzerindeki etkisiyle eleştirileri de üzerine çekmişti.
Birçok kişi uzun yıllardır zengin bir ailenin, insanların sağlığını geliştirme ve krizlere yanıt verme konusunda bu kadar büyük bir etkiye sahip olmasını sorguluyor.
Gates, herhangi bir özel vatandaş gibi kazandığı parayı nasıl harcayacağına karar verme hakkına sahip olduğunu söyleyerek, çocuk ölümlerini azaltmak için elinden gelen her şeyi yapmaya karar verdiğini vurguladı.
“Bu kötü bir şey mi? Önemsiz bir amaç mı? Elbette insanlar eleştirebilir” diyen Gates, vakfın küresel sağlık çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.
Vakfın kalan 20 yıllık süresinde senelik bütçesi yaklaşık 9 milyar dolar seviyesinde olacak. Bu rakam, Buffett’ın ilk bağışını yaptığı 2006 yılından bu yana neredeyse her yıl artan bütçenin artık sabitleneceğini gösteriyor.
Gates Vakfı CEO’su Mark Suzman, vakfın önümüzdeki süreçte dikkatini en önemli önceliklerle sınırlayacağını söyledi.
Suzman, “Önümüzde bu zaman sınırı ve kaynaklar varken, ‘Kaynaklarımızı gerçekten en büyük ve en başarılı olacak projelere mi ayırıyoruz, yoksa fazla mı dağıtıyoruz?’ sorusunu daha güçlü biçimde sormamız gerekiyor” dedi.
Suzman, bu durumun, hangi programların devam edeceğine dair vakıf içinde bile belirsizlik yarattığını da sözlerine ekledi.
Bill Gates kimdir? (Kısaca)
Bill Gates, Amerikalı bir yazılım geliştirici, girişimci, hayırsever ve yazar olup, Microsoft’un kurucularından biridir. Tam adı William Henry Gates III olan Gates, 28 Ekim 1955’te Seattle, Washington’da doğmuştur.
Kısa Biyografi:
- 1975 yılında Paul Allen ile birlikte Microsoft yazılım şirketini kurdu.
- Microsoft’un geliştirdiği MS-DOS ve ardından gelen Windows işletim sistemi, kişisel bilgisayar devriminde öncü oldu.
- Yıllarca dünyanın en zengin insanı olarak anıldı.
- 2000 yılında eşiyle birlikte kurduğu Bill & Melinda Gates Vakfı, sağlık, eğitim ve yoksullukla mücadele gibi alanlarda dünyanın en büyük özel yardım kuruluşlarından biri haline geldi.
- 2008 yılında Microsoft’taki aktif görevinden ayrılarak daha çok hayır işlerine odaklandı.
Öne Çıkan Özellikleri:
- Teknoloji öncüsü: Kişisel bilgisayarın yaygınlaşmasında önemli rol oynadı.
- Hayırsever: Servetinin büyük bir bölümünü bağışlayarak örnek oldu.
- Yazar: Teknoloji ve küresel sorunlara dair birkaç kitap kaleme aldı.
diyekonustu.com, Gazete Oksijen