Yerleşim tarihi milatta önce 4 bili yıllara dayanan Yeşilırmak’ın ayırdığı Samsun’un Çarşamba ilçesini birbirine bağlayan tarihi tahta köprünün gravürü ortaya çıktı. Gravürde; suları çekilmiş Yeşilırmak’ın üzerindeki tahta köprü üzerinde dinlenen ve ilçenin diğer yakasına geçmeye çalışan insanlar resmedilmiş.
ATATÜRK İNCELEMELERDE BULUNMUŞTU
Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de yetersizliği nedeniyle 1930 yılında incelemelerde bulunduğu ve ikinci bir köprünün yapım emrini verdiği Samsun’un Çarşamba ilçesiyle özdeşleşmiş ilk tahta köprünün gravürü ortaya çıktı.
45 KURUŞ GEÇİŞ ÜCRETİ ALINIYORDU
Halk diliyle ‘Öte geçe’, ‘Beri geçe’ sözleriyle ulaşımın kayıklarla sağlandığı Çarşamba’da, dayanıklı olmaması sebebiyle sık sık onarım gören köprüden 45 kuruş geçiş ücreti de alındığı biliniyor.
SULAR ÇEKİLDİĞİNDE HALEN GÖRÜNÜYOR
Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen ancak yapım tarihi bilinmeyen 1890’lı yıllara kadar hizmet veren tarihi tahta köprünün ayakları bugün Yeşilırmak’ın suyu çekildiğinde halen alt zeminde görülebiliyor.
1930. Mustafa Kemal Atatürk, Çarşamba’da tahta köprü üzerinde, batı yakadan doğu yakaya geçiyor.
Cumhuriyet döneminin en büyük betonarme köprüsü niteliğine sahip bugünkü Çarşamba şehiriçi köprüsü ise arka planda inşa aşamasında.
Kaynak: www.diyekonustu.com