Diye Konuştu – Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan kararla kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Sinop il girişinde yenilenen binalar tepki topluyor. Kentin girişindeki tarihi Sinop Kapalı Cezaevi, Diyojen Heykeli’nin karşısı ve buradaki kalenin kalenin hemen yanında inşa edilen binalara Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Sinop İl Temsilcisi Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu’ndan tepki geldi.
ÇOBANOĞLU: GÖZ GÖRE GÖRE KAPATILMASI ÜZÜCÜ
Ahmet Çobanoğlu, “Bölge kurulu tarafından 2018 yılında izin verilen ve inşa çalışmaları halen devam eden Sinop’un kent merkezindeki yaşanan bu olay bizi çok üzüyor. Diyojen heykeli, kale ve cezaevi gibi, kentin girişinde bizim sembollerimiz var. Arkasındaki 3 bin yıllık kale burcu olan bölgemiz önemli bir biçimde kapatıldı. Buradaki tarihi imaj yok edildi. Daha kent girişinde böyle bir kötü görüntüye müsade edilmesini çok yanlış buluyoruz. Bu yaşanan, kentin tarihi dokusu bozan bir yapılaşmadır. Türkiye’de maalesef, kalenin sur duvarlarına yapılan ev örnekleri var bu da ona benziyor. Bu yapılaşma ile ilgili herkes şikayetçi ancak hiç bir yaptırım yok. Yenilerinin yapılıyor olması üzücü, tarihi dokunun göz göre göre kapatılması üzücü” diye konuştu.
SAMSUN, 2006 YILINDA HEDİYE ETMİŞTİ
Milattan Önce 412- 323 yılları arasında yaşamış Kinik felsefesinin öncüsü Sinop doğumlu filozof Diyojen’in bir fıçı üzerinde, yanında köpeği ve elinde feneri ile tasvir edildiği heykel 2006 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılarak Sinop Belediyesi’ne hediye edilmişti.
İSKENDER’E SÖYLEDİĞİ O SÖZLE ÜNLÜ
Roma İmparatoru Büyük İskender’in, ‘Herhangi bir isteği olup olmadığını’ sorması üzerine verdiği ‘Gölge etme başka ihsan istemem’ yanıtı ile tarihe kazınan Diyojen’in, heykeli kent girişinde insanları karşılıyor. Sinop’un girişindeki heykel her yıl 10 binlerce yerli ve yabancı turistin odak noktası ve fotoğraflarına konu oluyor.
Kaynak: www.diyekonustu.com / Tolga BİRGÜCÜ