İçindekiler
15 Nisan 1998 tarihinde RAMSAR Alanı ilan edilen ve yüzde 80-85 ‘i 1.derece sit alanı kapsamında olan ve doğal özellikleri bakımından UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday durumdaki 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerini kapsayan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti’nde, 2015 yılının ekim ayında yaban hayatı desteklemek amacıyla kurulan Yaban Hayatı İlk Yardım Birimi’nde, yaralı yaban hayvanlarına doğrudan müdahale edilerek, doğaya geri dönüşleri sağlanıyor.
TAM 659 YABAN HAYVANI SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Yaban Hayatı İlk Yardım Birimi Veteriner Hekimi Peria Tabatabaei, Kuş Cenneti’nde çeşitli nedenlerle yaralanan veya hastalanan 659 yaralı yaban hayvanına müdahale ederek sağlığına kavuşturduklarını söyledi.
‘2018 YILINA KADAR 659 TEDAVİ GERÇEKLEŞTİRDİK’
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Yaban Hayatı İlk Yardım Birimi Veteriner Hekimi Peria Tabatabaei, “Ünitemiz Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Veteriner Şube Müdürlüğüne bağlı olup 2015 Ekim Ayı ile birlikte Kızılırmak deltası içerisinde bulunan kliniğimiz ve rahabilitasyon alanımız ile hizmet vermektedir.2018 yılına kadar ise 659 yaban hayvanını kliniğimizde bakımları ve tedavilerini gerçekleştirdik. Bunların yüzde 90‘ını yaban kuşları oluşturmaktadır. Geri kalanını ise yırtıcı memeliler ve sürüngenler oluşturmaktadır” diye konuştu.
‘DOSTUMUZUN REHABİLİTASYONU SÜRÜYOR’
Birimlerine getirilen hayvanların, tedavi yapıldıktan sonra doğal yaşamlarına tekrar bıraktılarını kaydeden Veteriner Hekimi Peria Tabatabaei, şöyle devam etti; Birimimizde yaptığımız müdahalelerle, yaban hayvanlarının tekrardan doğaya dönmeleri için ikinci bir şans tanıyoruz. Şu anda ünitemizde, deltamızla özdeşleşmiş yaban kuşları arasındaki Saz Horozu da tedavi görmekte. Tatlı ve tuzlu su yataklarında sazlıklar arasına saklanarak yuva yapmayı ve saklanmayı çok seven Saz Horozu, mavi menekşe – morumsu renklerde uzun bacaklı gösterişli bir kuş türüdür. Kliniğimize getirilen Saz Horozu, delta içerisinde bulunmuş olup yine bu sazlıklar içerisinde dolaşırken gözüne yabancı cisim batması ve enfeksiyon şekillenmesi ile getirildi. İlk muayenesi ve tedavisi yapılan dostumuzun rehabilitasyonu devam etmektedir” bilgisini verdi.
SAZ HOROZU’NUN ÖZELLİKLERİ:
2000 yılı sonrasında IUCN kriterlerine göre ‘Least Concern’, tehlike altında olmayan bir tür olarak nitelendirilmiştir. Ancak ülkemizdeki sınırlı yayılımı ve sayısından dolayı hassas tür kategorisine girmektedir. Kara Avcılığı Kanunu ile kurulan “Merkez Av Komisyonu” tarafından avı tamamen yasaklanarak koruma altına alınmıştır.
DÜNYADAKİ KUŞ CENNETLERİNDEN FARKI..
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti 21 bin 700 hektarlık sulak alana sahip, 5 bin 174 hektarlık kısmı ise, Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olarak Uluslar arası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunuyor. Bölgede irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor. Avrupa Kuş Alanları Envanteri’ndeki en önemli 4 kriterden 3’üne sahip olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde, Türkiye’de bugün tespit edilerek kayıt altına alınmış 478 kuş türünden 356’sı görüldü ve 140’ının burada ürediği tespit edildi. Dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünün 15’i ise yine Kızılırmak Deltası’nda görülüp kayıt altına alındı. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni dünyadaki kuş cennetlerinden farklı kılan en önemli özelliklerden biri ise yılın her ayı farklı kuşların görülebilmesi.
diyekonustu.com
Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber