İçindekiler
Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini oluşturan üç devrim yasasının 95. yıl dönümünü yaptığı yazılı basın açıklamasıyla kutladı.
‘TOPYEKÜN KALKINMA MÜCADELESİ’
Rüstem Kara; “3 Mart 1924 tarihinde TBMM’de Şer’iye ve Evkaf (Din ve Vakıflar) ve Erkan-ı Harbiye (Genel Kurmay) bakanlıklarının kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) kanunun kabulü ve halifeliğin Kaldırılması ile birlikte, Cumhuriyetin temel nitelikleri, ortaya çıkmaya başlamıştır. Sıbyan mektepleri, medreseler ve din kurallarını esas alan bir eğitim sisteminin yerine akla ve bilime dayalı, eğitim sistemin temelleri atılmıştır. Bu yasal değişikliklerle birlikte ülkemiz, gerek sosyo-ekonomik yapısıyla, gerekse siyasal-demokratik gelişim süreciyle, laik bilimsel eğitim modeliyle, topyekün bir kalkınma mücadelesini başlatmıştır. Dünyanın birçok devletinden önce laik devlet anlayışını hayata geçirerek çağdaş Türkiye’nin temelleri atılmıştır. Kısa süre içinde islam coğrafyasında, Ortadoğu da, üçüncü dünya ülkeleri arasında ve bölgesinde örnek alınan ülke haline gelmiştir” diye konuştu.
‘MAZLUM MİLLETLERE ÖRNEK’
“29 Ekim 1923’de Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları, TBMM’nin kararıyla modern Türkiye Cumhuriyetini kurarak, tarihe isimlerini altın harflerle yazdırmışlardır” diyen Rüstem Kara, “Emperyalizme karşı kazandıkları Ulusal Kurtuluş Savaşı ile de bütün mazlum milletlere örnek olmuşlardır. Atatürk ve Cumhuriyetin kurucu kadroları modern Türkiye yolunda yapılan bütün değişiklikleri meclis iradesine dayanarak yapmışlardır. Gerek kurtuluş savaşı sürecinde, gerekse; devrimlerin yapıldığı süreçte bütün değişiklikler Meclis’te yapılan görüşmeler sonrasında gerçekleşmiştir. Bugün ise; TBMM dünyanın hiçbir ülkesinde eşi benzeri olmayan bir başkanlık sistemi ile denetim mekanizmaları çalıştırılamayan yapısıyla, eski gücünü kaybetmiştir. Ne yazıktır ki bu süreçte öğretim birliği yasası da fiili olarak yok edilmiştir. 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte, eğitim müfredatlarının içi boşaltılmış, seçmeli dersler sistemiyle, alanlara yönelik eğitim yapılamaz hale getirilmiştir. Okullarımızdan bilimsel eğitim kapı dışarı edilmiştir. Zorunlu din dersleri, sıbyan mektepleri ile birlikte eğitim tekrar çok başlı hale getirilmiştir. Eğitim kurumlarının içerisine sokulan FETÖ yapılanmasıyla ülkemiz büyük bir felaketin eşiğinden döndüğü bilindiği halde; birçok cemaat ve tarikat yine çeşitli adlar altında yurtlar açarak, okullarımızda faaliyetlerini devam ettirmektedir. O arada eğitimde geriye gidişimiz ve başarısızlığımız artarak devam etmektedir” şeklinde konuştu.
‘ÇÖZÜM LAİK BİLİMSEL EĞİTİMDEDİR’
Rüstem Kara, şöyle devam etti; “Cumhuriyetin laik bilimsel eğitimi içinde; dini eğitim de vardır, felsefe eğitimi de vardır. Sanat eğitimi, fen eğitimi, spor eğitimi, dil eğitimi ve matematik eğitimi de vardır. Uygulamalı eğitimin örnekleri de vardır. Köye Enstitüleri gibi başarılı bir eğitim modelimiz de vardır. Ancak, ülkemizde üretimden kopuk ezberci ve sınava endeksli bir eğitim sistemi ile gençlerimiz geleceği yok edilmektedir. Biz Eğitim-İş olarak; Türkiye Cumhuriyeti’ne, ülkemize, birliğimize ve bütünlüğümüze yönelik saldırılar tıpkı geçmişte olduğu gibi bugün de devam ettiğinin farkındayız. Okullarımızda mahkeme kararlarına rağmen andımızın dahi Ancak onların bilmediği aydınlığa karşı tarihin hiçbir döneminde karanlık güçler başarılı olmamıştır. Türk Ulusu, Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Tam Bağımsız, Demokratik ve Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attığı gibi cumhuriyete, demokrasiye, devrimlerine sahip çıkmaya devam edecektir.”
diyekonustu.com
Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber