Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 24 Kasım 2001 tarihinde 342 sayılı kararla sit kapsamında birinci derece koruma altına alınan Bafra ilçesi Düzköy ve Tozköy mahalleleri arasında yer alan Gelin Kayası, efsanesiyle oldukça dikkati çekiyor.
HELENİSTİK VE ROMA DÖNEMLERİNE AİT
Bölge kurulundan edinilen bilgilere göre; Altı doğal kayalık olan bir tepe durumundaki Gelin Kayası’nın bir kısmı Derbent Baraj Gölü’nün suları altında kaldı. Tescilli yapının tepesinde kayaya oyulmuş basamaklar ve ibadet yeri olması mümkün işlenmiş bir kaya cephesi bulunuyor. Yüzeyinde yoğun seramiklere rastlanan tepededeki bu buluntular İlk Tunç Çağı, Helenistik ve Roma Dönemleri’ne ait olduğu kaydedildi.
DEFİNE AVCILARI 2 METRELİK ÇUKUR AÇTI
Öte yandan tepenin güney yamacında, tarihi eser kaçakçıları tarafından 2 metrelik çukur kazılarak eser arandığı kaydedildi. Tepenin ayrıca farklı dönemlerde sürekli olarak kullanılan bir yamaç yerleşimi olduğu kaydedildi. Yapının yüzeyindeki mezar kiremit parçalarından mezarlık olarak da kullanıldığı tahmin ediliyor.
GELİN KAYASI’NIN HİKAYESİ:
Fakir bir çoban, zengin bir ağanın kızına aşık olur. İki aşık, bu kayanın bulunduğu yere gelip gizli gizli görüşmektedirler. En sonunda oğlan dayanamaz ve kızı istetir. Bu duruma çok sinirlenen baba, oğlanı hor görür ve kızını asla bir çobana vermeyeceğini söyler. İki genç, kavuşamayacaklarını anlar ve ayrılmak zorunda kalırlar. Kız, çaresiz ve üzgün bir şekilde ırmağa bakarken, “Allahım, ona kavuşamayacaksam, ya beni taş eyle burada oturt, ya da kuş eyle uçurt!” diye dua eder. Bunun üzerine kız taş kesilir.
diyekonustu.com
Daha fazlası için linke tıkla: Samsun haber