Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), kentin şebeke suyunun bulanık ve alüminyum düzeyi normalden yüksek olduğunu iddia etti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Samsun Şube Başkanı Osman Nuri Pilgir ve SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, yapılan analizlerin sonuçlarını açıkladı. Mimarlar Odası Samsun Şubesi’nde biraraya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kentin içme suyunun halk sağlığını tehdit ettiğini ve biran önce içme suyuyla ilgili önlemlerin alınması gerektiği belirtti.
‘ALÜMİNYUM DÜZEYİ OLMASI GEREKENDEN FAZLA’
Dünya Sağlık Örgütü’nün alüminyum düzeyinin büyük su arıtma tesislerinde 100 μg/litreden ve küçük tesislerde ise 200 μg/litreden az olması gerektiğini açıkladığını vurgulayan SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Alüminyum miktarının her ne kadar SASKİ yetkililerinin normal sınırlar içerisinde açıklama yapmış olsalar bile 200 ppb’nin üzerinde olduğunun tahmin edilmesi zor değildir. Çünkü bu gibi durumlarda borulardaki birikimler ve fazla kullanım sebebiyle Alüminyum değerleri değişik noktalarda değişik miktarlar gösterecektir. Bir an önce su hattına kaçan alüminyum engellenmelidir. Tabiki bu durumun insan sağlığına olumsuz etkileri uzun zaman içerisinde görülecektir. Alüminyum ağır metaldir, kalıtıları insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Samsun halkına karşı doğrudan sorumludur. Samsun halkının sağlığıyla oynanmasına seyirci kalmayınız” diye konuştu.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NDE PALA DA İNCELEDİ
SAMÇEP bileşenlerinden Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Samsun Şube Başkanı Osman Nuri Pilgir ise SAMÇEP tarafından Samsun’da dört farklı mahalleden musluk suyu numuneleri alarak, İl Sağlık Müdürlüğü laboratuvarlarına gönderildiğini söyledi. Edilen sonuçları Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın da incelediğini vurgulayan Pilgir, yüksek alüminyumun bazı hastalıklara neden olduğunu söyledi.
KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN ‘ALZAYMIR’ UYARISI
Başkan Pilgir, “Alüminyum maruziyetinin, insanlarda Alzaymır hastalığının başlangıcı veya gelişimi için bir risk etmeni olabileceği de ileri sürülmektedir. Sürekli hemodiyaliz tedavisi gören hastaların birçoğunda diyaliz demansı ve diyaliz ensefalopati sendromu görülmesiyle alüminyum üzerine diyaliz alan hastaların sağlığı üzerindeki araştırmalar sonucunda, paranteral solüsyonların ve diyaliz solüsyonlarının hazırlanması için kullanılan su ve hammaddeler yoluyla, diyaliz solüsyonları ve paranteral solüsyonlar için kullanılan ambalaj cinsleri ve hiperfosfatemi ile peptik ülser tedavisinde kullanılan oral alüminyum içeren antiasitler ve diğer hastalıklarda uygulanan alüminyum içerikli farmasötik ilaçlar nedeniyle alüminyum geçişleri olduğu saptanmıştır. Bu nedenle, Samsun’da yaşayan herkesin kentin şebeke suyunun sağlıklı olarak herkese ulaştırılabilmesi için çaba göstermesi gerekir. Bu bağlamda Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Kentlerde güvenli içme suyu sağlanması’ sürecinin benimsenmesi ve bu sürecin önemli bir adımı olan ‘Bağımsız gözetim’ ağının ivedi olarak kurulması gerekir” açıklamasını yaptı.