
TOLGA BİRGÜCÜ – Hükümetin gündeminde de olan Market Yasası’nın çıkmasını esnaf iple çekiyor. Her sokakta iki farklı market zincirinin şubesini görmenin mümkün olduğu Samsun’da da Türkiye genelinde olduğu gibi esnaf isyan ediyor. Market zincirlerinin her türlü ürünü raflarında kolaylıkla satışa sunduğunu ve işlerinin bu uygulamadan ciddi şekilde etkilendiğini ifade ederek isyan eden esnafa Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hacı Eyüp Güler’den destek geldi. Başkan Güler, esnafın market zincirlerinin altında ezildiğini ve bu mağduriyetin önüne geçmek için belediye yönetimlerinin bu marketlere ruhsat verme noktasında titiz davranması gerektiğini söyledi.
‘SORUNLARIN EN BÜYÜĞÜ MARKET ZİNCİLERİ’
Başkan Hacı Eyüp Güler, “Ahilik kültürüyle kepenk açan ve kapatan esnafımız, ülkemi ekonomisinin bel kemiği durumundadır. Tüm zorluklara göğüs gererek, evine ekmek götürmeye çalışan esnafımızın onlarca sorunu vardır ve bu sorunlardan en büyüğü de market zincirleridir. Market zincirleriyle ilgili esnafımızın hayati talepleri vardır” diye konuştu.
‘MARKETLER AYAKKABI, ELBİSE, TATLI SATMAMALI’
Başkan Güler, “Artık bunu söylemekten dilimizde tüy bitti; neredeyse her sokakta mantar gibi açılan market zincirleri esnafımızın önünü kesmektedir. Ayakta durmak için çaba gösteren esnafımız, bu sistem altında ezilmektedir. Örnek vermek gerekirse, yıllarca tamirinden satıcılığına kadar ayakkabıcılık yapmış ve emek vermiş esnafımızın hemen yanında açılan market zinciri de aynı işi yapıyor. Söz konusu bir market zinciri, şubesinin içerisine koyduğu bir sepette, ucuz fiyattan kalitesi ve insan sağlığına olan etkileri tartışılır ayakkabıları düşük fiyattan satıyor. Haliyle ekonomisi iyi olmayan vatandaşlar da ucuz olduğu gibi bu ürüne yönelebiliyor. Marketçinin ayakkabı satması, tatlı satması, kırtasiye ürünü satması, elbise satması ki bu örnekleri kolaylıkla çoğaltabiliriz, esnafımızın kepenk kapatmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.
‘BU KALDIRILACAK BİR DURUM DEĞİL’
Büyük sermayeli işletmelerin karşısında, daha küçük sermayeli işletmelerin ayakta kalmasının mümkün olmadığını ifade eden Başkan Hacı Eyüp Güler, “Hükümetimizin market zincirlerinin düzenlenmesi noktasında ciddi çalışmaları var. Market yasasının çıkmasını dört gözle bekliyoruz. Artık bu sistemin son bulması gerekiyor. Esnafımızın herkesin gözü önünde yok oluşu kaldırılacak bir durum değil” ifadelerini kullandı.
BELEDİYE BAŞKANLARINA ‘RUHSAT’ ÇAĞRISI
Başkan Hacı Eyüp Güler, “Emeğiyle, altının teriyle, bileğinin gücüyle işini yapan esnafımıza belediyelerimiz tarafından da korunması gerekiyor. İlçe belediye yönetimlerinin esnafa sahip çıkması elzem olmuştur. Her sokakta iki tane sözüm ona market zincirine nasıl ruhsat verildiğini halen anlamış değiliz. Bu kadar kolay olmamalı. Kriterlerin daha da sıklaştırılması gerekmektedir. Bu zincirlere artık ‘dur’ denilmelidir. Pandemi sürecinde yara alan esnafımız, ayakta kalmak için zaten çaba göstermeye çalışıyor ve bir de market zincirleri karşısında ezilmemek için ayrı bir güç sarfediyor. Belediyelerimizin başkanlarına sesleniyorum, esnafımızın korunmasında lütfen elinizi taşın altına koyun. Bu ruhsat işine bir ‘dur’ deyin. Esnafımız olmazsa, ekonomimiz de olmaz” dedi.
KURTULMUŞ: YASADA BELLİ BİR NOKTAYA GELİNDİ
Öte yandan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, geçtiğimiz günlerde kendisine sorulan bir üzerine, “Market yasası uzunca bir süre üzerinde konuştuğumuz, titiz bir şekilde çalışılan bir konu. Bu market yasasında da haksız rekabetin önüne geçmeyi sağlamamız lazım. Gıda tedarik zincirlerinin çok ciddi bir şekilde korunmasını da temin etmemiz gerekiyor. Hakkaniyetli, adaletli, üretici ve tüketici arasındaki o zinciri mümkün olduğunca kısaltıcı ve marketlerin lehine bir takım avantajlar sağlamayacak şekilde düzenlemeler yapılması konuşuldu. Belli bir noktaya kadar geldi. İnşallah önümüzdeki dönemde bu yasanın meclise geleceğini ümit ediyorum” açıklamasını yapmıştı.