İçindekiler
TOLGA BİRGÜCÜ – Samsun’un İlkadım ilçesi Çay Mahallesi ve Kılıçdede Mahallesi arasındaki ulaşım yıllardır tahta merdivenlerle sağlanıyor. Mahalleleri ikiye ayıran Samsun-Sivas (Kalın) Demiryolu Hattı’nın bulunduğu bölgede yaşayan vatandaşlar, ulaşım için ya rayların çevresini dolanmak zorunda kalıyor ya da istinat duvarına kendi imkanlarıyla sabitledikleri merdivenleri kullanarak. Çay Mahallesi Muhtarı Kadir Demirbaş ve Kılıçdede Mahallesi Muhtarı Sebahattin Yavuz, yıllardır üst geçit mücadelesi veriyor.
BİNLERCE VATANDAŞ ARADA KALDI
Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları’na (TCDD) defalarca dilekçe yazan muhtarlar, projeye ödenek çıktığını ancak üst geçidin bir türlü yapılmadığını söyledi. Yaklaşık bin 500 kişinin yaşadığı 422 konutlu Çay Mahallesi TOKİ konutlarında yaşayan ve karşında yer alan Kılıçdede Mahallesi’ndeki binlerce vatandaşın bölgeye üst geçit yapılmasını istediklerini belirtiyor. Muhtarlar ayrıca bölgeye yeni kurulan Şehit Mesut Yılmaz Ortaokulu’nun öğrencilerinin de, raylar nedeniyle yol sorunu yaşadıklarını söylüyor. Muhtarlar öğrencilerin üst geçitsizlikten dolayı, rayların etrafını dolanmak zorunda kaldıklarını söylüyor.
DEMİRBAŞ: İŞKENCEYE DÖNÜŞÜYOR
Çay Mahallesi Muhtarı Kadir Demirbaş, “Yıllardır bulunduğumuz girişimlerimiz sonucunda, bölgeye üst geçit yapılması için ödenek çıkartıldı. Aldığımız cevap yazılarında, projenin yatırım programı kapsamda değerlendirileceği bilgisi bize iletildi. Hem 2020 ve hem de 2021 yılları yatırım programına alınan üst geçit ne yazık ki halen yapılmadı. Mahalleli burada ulaşımı sağlamak için uzun uzun yürümek zorunda kalıyor. Her hafta cumartesi günleri kurulan halk pazarına tezgah açan vatandaşlar, 25 metrelik yol yerine ya tren raylarından atlayarak geçmekte ya da 1 kilometre fazla yol katetmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum tren raylarından atlamak zorunda kalanlar için büyük tehlike arz etmekte ve 1 kilometre fazladan yol yürüyen çocuklar, kadınlar yaşlılar ve engelliler için işkenceye dönüşmektir. Ayrıca mahallemize bir de okul yapıldı. Yüzlerce öğrencimiz de okula geliş gidişlerde aynı zorlukları çekiyor. Üst geçit olsa öğrenciler, okula gelmek için tren yolunun etrafından dolanmak zorunda kalmayacaklar. Buradan bu konuyla ilgili TCDD’ye seslenmek istiyorum, ödeneği çıkartılan ve yatırıma alınan üst geçidin artık yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
YAVUZ: BU ŞAHSİ BİR TALEP DEĞİL
Kılıçdede Mahallesi Muhtarı Sebahattin Yavuz ise “Sivas 4. Bölge Müdürlüğü Demiryolu Modernizasyon Servis Müdürlüğü’nden tarafımıza gönderilen cevap yazısında, talep ettiğimizüst geçidin, 2021 yılı yatırım programı dahilinde yapılacağı tarafımıza bildirildi ve diğer muhtarıma 2020 yılı için aynı bildirim yapıldı.Yıllardan beri burada bu sorun devam ediyor. Bölgeye okul yapıldı, artık insanlardan öte çocuklarımız da okula gitmek için yol çilesi çekiyor. Öğrenciler, tren rayları nedeniyle çevreden dolanmak zorunda kalıyor. İnsanlar zaman zaman tren yollarına iniyor ve burada tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. TCDD’ye buradan görev çağrısı yapmak istiyorum, üst geçit istiyoruz. Bu şahsi bir talep değildir. İnsanlar burada çile çekiyor” şeklinde konuştu.