
Samsun esnafında fatura isyanı: Işıkları, sobaları kapattık montla oturuyoruz
TOLGA BİRGÜCÜ – Samsun’da aralık ayında 11 bin liralık elektrik faturası ödeyen esnaf, zamlarla beraber 25 bin liranın üzerinde fatura ödemeye başladı. İki katı fatura ödeyen esnaf isyan bayrağını çekti. Lambalarını, dolabını ve sobasını kapatan esnaf zorda. Esnaf da, SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler de, faturalara yönelik acil düzenleme bekliyor
Elektrik dağıtım şirketleri, 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olan zammı faturalara yansıtıyor. Konutlarda vatandaşların yaşadığı zamlı fatura şoku, esnafta da devam ediyor. Samsun’da bir ay önce 11 bin liralık elektrik faturası ödeyen esnaf, bugün yine aynı faturaya 25 bin liranın üzerinde fatura ödüyor. Elektrik kullanmaya korktuğunu ifade eden Samsunlu esnaf, gelen faturaları nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. Enerji zamlarıyla ilgili konuşan Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hacı Eyüp Güler, acilen esnafa yönelik fatura düzenlemesi yapılması gerektiğini söyledi.
GÜNDOĞDU: ESNAF BU YÜKÜ KALDIRACAK DURUMDA DEĞİL
Atakum ilçe sahilindeki kafe işletmecisi Hilmi Akif Gündoğdu, “Son gelen fatura herkes gibi bizi de şoke etti. Geçtiğimiz ay 11 bin lira gelen elektrik faturası, bu ay 25 bin lira olarak geldi. Ne diyeceğimizi, ne yapacağımızı şaşırdık. Bu esnafa, bu insanlara yazık günah değil mi? Ne yapmaya çalıştıklarını anlamadık. Esnaf bu yükü kaldıracak durumda değil. Nasıl ödeyeceğiz bu faturaları? Faturalarla ilgili esnafa yönelik düzenleme bekliyoruz” diye konuştu.
GÜNGÖR: LAMBALARI KAPATTIM, ELEKTRİĞİ KISITLADIM
Market işletmecisi Kemal Güngör (50), “Elektrik faturam geçen aya oranla iki katı fazla geldi. Gelen faturadan sonra marketimdeki bazı lambaları kapatmak zorunda kaldım, elektrik kısıtlamasına geçtim. Lambaları açmaya korkuyorum. Bir tek buzdolabı açık, o da mecbur olduğumdan açık ve bir tane de kasanın üzerindeki lambayı yakıyorum. Markete girdiğinizde loş bir ortamla karşılaşıyorsunuz. Müşteri geldiğinde ürün seçerken de durumu fark ediyor ama elimden gelen başka bir şey yok. Bu faturalar hiç normal değil. Kısıtlama yapmak zorundayım. Yoksa bir daha ki ay daha fazla gelecek. Hatta size müşterimle aramızda geçen br diyaloğu anlatayım; geçtiğimiz gün müşterim dolabı açtı, malzeme aldı ve kendisine uygun bir dille dolabı kapatmasını rica ettim. Haliyle şaşırdı. Sıkılarak, utanarak dolabın elektriği çok yaktığını söyledim. Ne kadar üzücü bir durum değil mi? Faturalar bizi bu hale getirdi. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum, en azından evine ekmek götürmeye çalışan esnafa yönelik bir uygulama yapsınlar. Esnaf bu faturaları kaldıramaz. Bir dahaki ay belki daha fazla gelecek. Esnafa sahip çıksınlar” şeklinde konuştu.
KARA: BU AY FATURAMIZ 2 BİN LİRANIN ÜZERİNDE GELDİ
Unlu mamül işletmecisi Faruk Kara (35), “Yaptığımız iş unlu mamül satmak. Dolabımız var. Mutfağımız var. Masalarımız var. İnsanlar eşi veya dostuyla buraya gelerek çay içiyor, pasta yiyor karnını doyuyor. Bu ay faturamız iki katı fazla, yani 2 bin liranın üzerinde geldi. Rakam karşısında şaşkına döndük. Baktığınızda kış ayında zaten yaz ayı gibi işler olmuyor, haliyle düşüyor. Bir de üzerine faturada zam belası eklendi. Mecburen elektrikleri veya sobamızı kısmak zorunda kalıyoruz. Bizim işimiz müşteriyi içeriye çekecek aktivite olduğunu göstermek. Elektriği kısıtlayınca işletmemizin içerisi sönük kalıyor. Işık vuracak ki tatlılara ve pastalara insanlar gelsinler. Kısacası bu durumdan hiç memnun değiliz. Faturalar işimizi olumsuz etkiledi ve esnaf için bir düzenleme bekliyoruz. Bu böyle gitmez, bu kadar zam fazla ve esnafa cidden yazık” dedi.
MEMİŞOĞLU: SOBA YAKMIYOR, MONTLA OTURUYORUZ
Bilgisayar teknik servisi Murat Memişoğlu, “Her ay gelen faturamız bu ay herkes gibi bizim de iki katı fazla geldi. Faturayı düşürmek için soba yakmıyoruz ve elektrikleri kıstık. Açık açık ifade edeyim; işyerinizde montla oturuyoruz. Müşteriyi üzerimizde montla karşılıyoruz, öyle çalışıyoruz. Bu kadarı zam çok fazla. Bilgisayarlarımızı bile açmaya korkar olduk, uyku modundalar. Yetkilere çağrımız, bu faturalarla ilgili acilen düzenleme yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.
KASAP: ELEKTRİKLİ SOBAMI EVE GÖNDERDİM
E-ticaret işletmecisi Recai Can Kasap (27), “Ben e-ticaret işiyle uğraşıyorum. O kadar yoğun bir elektrik kullanmıyorum ama ona rağmen geçtiğimiz ay gelen faturayla, son gelen bu ayki faturayı karşılaştırdığımda farkı ben de hissettim. İki katı fatura geldi. Geçem ay elektrikli sobam vardı, elektrik faturasının çok geleceğinden korktum ve sobayı eve gönderdim. Şimdi de soğukta bekliyorum. Kış ayında iş yerimde donuyorum, soğukta bekliyorum. Faturalarla ilgili olarak en azından esnafa yönelik düzenleyici adım atılmasını bekliyorum. Bu zammı esnaf kaldıramaz, yazıktır günahtır” diye konuştu.
DEMİRCAN: SOBAYI AÇTIĞIMIZDA ZAMAN TUTUYORUZ
Motor tamircisi Mesut Demircan (28), “Bizim işimiz masa başında değil, sanayide. Oturup ısınamıyoruz öyle. Mecburen dükkanımızı ısıtmak zorundayız. Gelen son faturalardan sonra sobayı açmaya korkar olduk. Sobayı dakikalık açıp, az ısınıp kapatıyoruz. Sobayı açtığımızda zaman tutuyoruz. Elektrik faturaları böyle zamlı gelmemeli. Esnaf olarak, ‘zamlar geri çekilsin’ diyor. Ülkeyi eski halinde istiyoruz” şeklinde konuştu.
MISIRLI: EVDE BATTANİYEYLE OTURUYORUM
Emekli Ahmet Mısırlı (71) ise “Ben emekliyim. Bize verdiği zammı geri aldılar. Maaşımı elime almadan geri verdim. Keşke zam falan vermeselerdi de pahalılık olmasaydı. Bugün elektrik faturası yüzünden evimde soğukta oturuyorum. Soba yakamıyorum. Evde battaniyeyle oturuyorum” dedi.
GÜLER: ESNAFA YÖNELİK DÜZENLEME YAPILMALI
Öte yandan enerji zamlarıyla ilgili konuşan Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hacı Eyüp Güler, “Uzun süre boyunca pandemiyle mücadele eden esnafımız, tam rahatalamaya başladığı zaman karşısına elektrik zamları çıktı. Bugün zamlı gelen faturalar, esnafımızın belini büküyor. Günü birlik çalışarak evine ekmek götürmeye çalışan esnafımız, 2-3 katı fatura ödemek zorunda kalıyor. Hizmet aynı, kullanılan kilovat aynı ama ödenecek fiyat farklı. Faturalarla ilgili esnafımıza yönelik düzenleme yapılması şart. Eğer faturalar böyle zamlı gelmeye devam ederse, esnafımız daha fazla dayanamayacaktır. Esnaf öfkeli, esnaf mağdur ve esnaf üzgün. Dükkanında lamba açmaya çekinen esnafımız, yarın kepenk kapatmayı bile düşünmeye başlayacaktır” diye konuştu.
ERDOĞAN’DAN ELETRİKTE DÜZENLEME AÇIKLAMASI
Ayrıca dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısı’ndan sonra yaptığı açıklamada ağırlaşan elektrik faturalarından sonra elektrik tarifelerinin yeniden düzenlendiğini açıkladı. Erdoğan: “Elektrik faturalarının yeniden düzenlenmesi talimatını verdik. En düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan elektrik tüketim tutarını 7 kilovata dolayısıyla aylık tüketimi 150 kilovattan 210 kilovata çıkarıyoruz. Şubat ayında sarf edilecek elektriğin faturası, vatandaşlarımız lehine yapılacak yeni düzenlemeye uygun şekilde gelecektir” ifadelerini kullandı.
Tolga BİRGÜCÜ