
Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle yağ fiyatlarının artacağı iddiası, ülkedeki toptancılarda ve zincir marketlerde kuyruklara neden oluyor. Diğer yandan savaşı fırsata çeviren bazı zincir marketlerin olası fiyat artışını fırsata çevirme düşüncesiyle ürünleri raflara koymak yerine depolarda stokladıkları tespit edilirken, tüm kentlerde fırsatçılık denetimleri sıklaştırıldı.
Yağ ithalatı, üretim, fiyatları ve sahadaki son durumu Gazete Gerçek’e değerlendiren KARADENİZBİRLİK Genel Müdürü Ünal Erarslan, parasıyla dahi yağ ithal edilemediğini ifade ederek, “Elimizdeki stoklar yeterli değil” dedi ve hükümete yerli üretime destek çağrısı yaptı.
‘ZAM GELECEK’ KUYRUĞU OLUŞUYOR
Rusya’nın Ukrayna işgali sebebiyle yağa zam olacağı söylentileri sonrası vatandaşlar, ülke genelideki pek çok kentte yağ almak için toptancılar ve marketlere akın ediyor. Yağ alma umuduyla kuyruğa giren vatandaşlar, alışveriş için dakikalarca bekliyor.
YAĞLAR RAFLARDA DEĞİL DEPOLARDA
Yağ fiyatlarına zam geleceği iddiası stokçuları da hortlattı. Sosyal medyaya yansıyan görüntüler, bu kadarına da pes dedirtiyor. Bazı kentlerde belediye birimleri, marketlere gece baskınları düzenliyor. Konuyla ilgili son haber Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinden geldi. Zabıta ekipleri yaptıkları baskında, raflarda olması gereken yağların depolarda stoklandığını tespit etti. Ülke genelinde olduğu gibi Samsun’da da stokçuluk yapılmasının önüne geçmek için denetimler artırıldı.
‘PARASINI VERSENİZ DE ALAMIYORSUNUZ’
Gazete Gerçek’e değerlendirme yapan KARADENİZBİRLİK Genel Müdürü Ünal Erarslan, “Bizim yıllık ayçiçeği ihtiyacımızın yarısını yurtdışındam ithal ediyoruz ve bu ithalatın yüzde 75’i de Ukrayna’dan yapılıyor. Bugün bölgede savaş olduğu için ürünün gelme imkanı kalmamıştır. Yurtdışındaki fiyatı bin 400 küsür dolar olan ham yağ 2 bin 100 doları geçmiştir. Artık bu paraları verseniz de almanız mümkün değil, çünkü ithalat durma noktasına gelmiştir. Ülkeler savaş durumunda ithalat-ihracat yapamıyor. İthalat yapsanız bile yurtdışı stokları bizim ihtiyacımızı karşılayamayacak, çünkü o stoklar da sınırlı” diye konuştu.
‘ELİMİZDEKİ STOĞUMUZ YETERLİ DEĞİL’
Türkiye’de firmaların mevcut piyasa durumuna göre önlem aldığını ifade eden Ünal Erarslan, “Tüm bunların yanı sıra elimizdeki stoğumuz da bitmek üzere. Elimizdeki stoklar yeterli değil. Firmalar gelecekle ilgili kaygısını fiyatlara yansıtarak gidermeye çalışıyor. Bizim topraklarımız ayçiçeği üretmeye son derece elverişli. Ülkemizde 2022 yılının ayçiçeği ekimleri henüz yapılmadı. Bu noktada hep söylüyoruz, gerekli teşviklerle ayçiçeği üretimi artırılabilir. Bunlara bir örnek vermek gerekirse, üreticinin destek primleri artırılabilir. Bir hafta 10 güne kadar ekim yapılacak. Devletin de desteğiyle yeteri kadar ekim yapılır ise önümüzdeki dönemi kurtarabiliriz. Kısacası, yerli üretim diyoruz. Bu işle alakalı devlet yetkililerinin acilen gerekli önlemleri alması gerektiğini söylüyoruz” şeklinde konuştu.
BAKAN KİRİŞÇİ: YETERLİ YAĞIMIZ VAR
Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sosyal medya hesabından ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Bakan Kirişci, “Ülkemizin 1-1,5 aylık tüketimimize ancak yetecek kadar ayçiçek tohumu ve yağ stoku bulunduğu iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır. Gerek üretimimiz, gerek sektörün tedarikleri ve devir stoklarımız dikkate alındığında ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Netice itibarıyla kamuoyuna yansıyan iddialar gerçeği yansıtmamakta olup, halkımızın endişe edeceği bir durum söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.
İNTERNETTEN TAKSİTLE YAĞ SATIŞI
Diğer yandan ise Türkiye’nin popüler e-ticaret firmaları da internet üzerinden taksitle yağ satışı yapmaya başladı. Taksit imkanını fırsat bilerek kredi kartına yüklenen vatandaşlar, internet üzerinden alışverişe de yoğunlaştı.
Tolga BİRGÜCÜ