TEMA'nın aklı yerine yeni geldi: Yangından 48 gün sonra Kuş Cenneti açıklaması

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TEMA’nın aklı yerine yeni geldi: Yangından 48 gün sonra Kuş Cenneti açıklaması

TEMA, yangından 48 gün sonra açıklama yapma gereği duydu

Türkiye’nin en nitelikli tarım arazilerine sahip koruma altındaki Çarşamba Ovası’nda Oltan ve Köleoğlu adlı enerji şirketi tarafından tüm davalara rağmen kurulumu süren biyokütle enerji santrali, Kanada uzantılı TÜPRAG adlı şirketin Şahin Dağları’nda altın maden aramaları çalışmaları kapsamında talan edilen yüzlerce hektarlık alan ve binlerce ağaç ve Atakum ilçesinde yer alan Çatalçam sahilinde yaşanan kıyı erozyonuna duyarsız kalan TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Leman Özay, bugün üzerinden 48 gün geçen Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde çıkan yangınla ilgili açıklama yaptı.

Samsun’da yaşanan çevre problemlerine kayıtsız kalan diyekonustu.com Genel Yayın Yönetmeni ve Gazete Gerçek Haber Müdürü Tolga BİRGÜCÜ‘nün defaatle duyarsızlığını gündeme getirdiği TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Leman Özay, 15 Eylül’de meydana gelen Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti’nde meydana gelen yangınla ilgili ancak açıklama yapma gereği duydu. İl Temsilcisi Özay, akıllara zarar açıklamasında, bölgede meydana gelen yanının takipçisi olduklarını savundu.

RİSK HER GEÇEN GÜN ARTACAKMIŞ

Yangının, koruma statüsünü değiştirmek ve alanı imara açmak için bir gerekçe oluşturmadığını vurgulayan TEMA Vakfı İl Temsilciliği konunun takipçisi olacaklarını ifade etti. Özay, “Yangının sulak alanda çıkması ve yapılan ilk incelemelere göre doğal yolla çıkan bir yangına işaret etmemesi; bu alanın gelecekte daha iyi korunması için atılması gereken önemli adımlar olduğunun göstergesidir. Sulak alanlar, nemli olduklarından yangın çıkma riskinin ya da yangının ilerleme hızının düşük olduğu alanlardır. Deltada meydana gelen yangın, iklim değişikliği sebebi ile yaz aylarında sulak alanda önemli bir sıcaklık artışının ve kuraklığın yaşandığını göstermektedir. Deltada çıkan yangında 8 saatlik söndürme çabalarına rağmen 108 hektar alanın yanması, iklim değişikliği etkilerinin delta için büyük bir risk olduğuna ve bu riskin her geçen gün artacağına işaret etmektedir. Yangının doğal yollarla çıkmamış olma ihtimali de göz önünde bulundurulduğunda, yangın riskinin yüksek olduğu zamanlarda alana insan girişinin kısıtlanması ve dolaşımın kontrol altına alınması yerinde olacaktır” diye konuştu.

KURUMLARA NASİHAT VERDİ

Leman Özay, şöyle devam etti: “Gerek doğal sit alanı gerekse sulak alan olması sebepleriyle korunan alanın sahip olduğu doğal değerlere zarar verecek hiçbir faaliyete izin verilmemeli; iznin verildiği durumlarda da bu izinlerin amaca yönelik kullanılması ilgili kurumlarca denetlenmelidir. Yanan alanın, doğal süreçte kendini yenileyebilmesi için bilimsel inceleme ve araştırmalar dışında belirli bir dönem için ziyaret ve kullanıma kapatılması gerekmektedir. Çok çeşitli doğal değerlere sahip olan alana dair tanıtıcı ve bilgilendirici eğitim ve farkındalık çalışmaları artırılmalıdır.” 

TEMA VAKFI KONUNUN TAKİPÇİSİYMİŞ!

Leman Özay’ın basına servis edilen açıklamasında ayrıca, "TEMA Vakfı Samsun İl Temsilciliği, yaşanan bu vahim yangının ardından Samsun halkının aklında herhangi bir endişenin yer almaması için, TEMA Vakfı gönüllüleri olarak sahanın koruma statüsü ile ilgili herhangi bir değişikliğin ve yanan sahanın akıbetinin takipçisi oldukları bilgisini kamuoyu ile paylaştı" denildi.

TEMA'nın aklı yerine yeni geldi: Yangından 48 gün sonra Kuş Cenneti açıklaması

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi takip edin.