Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine sahip olan ‘Büyük Ova’ kanunu kapsamında koruma altına alınan Çarşamba Ovası’nda Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Ticaret A.Ş.’nin kurduğu biyokütle enerji santralinde, bir hafta sonra enerji üretimine geçileceği öğrenildi.
BİR HAFTALIK İZİN ARASI
Hakkında açılan dört ayrı dava ve bir şikayete rağmen kurulan ve faaliyet çalışmalarını sürdüren Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali’nde (BES) şirket çalışanlarına bir hafta izin verildiği öğrenildi.
ENERJİ ÜRETİMİ BAŞLIYOR
Bakanlık yetkililerinin inceleme yaptığı ve santralin enerji üretimine geçmesinde herhangi bir problem olmadığı tespit edildiği de öğrenilirken, bir haftalık izin arasının ardından santralin üretime geçeceği bilgisine ulaşıldı.
YEKDEM’DE SÜRE UZATILDI
Diğer yandan ise 25 ila 30 milyon dolar arasında destek alacağı bilinen biyokütle enerji santralinin de başvurusunu yaptığı, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) kayıt süreleri 2021’e kadar uzatıldı. Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, 1 Ocak 2021’den 30 Haziran 2021 tarihine kadar işletmeye girecek YEKDEM’e tabi Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) belgeli üretim tesisleri için belirlenen fiyat desteği 31 Aralık 2030’a kadar uygulanacak. Bu dönemde işletmeye girecek YEK belgeli üretim tesislerinde kullanılan mekanik ve elektro-mekanik aksamın yurt içinde imal edilmiş olması halinde, bu tesislerde üretilerek iletim veya dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisi için belirlenen fiyat desteğine, üretim tesisinin işletmeye giriş tarihinden itibaren 5 yıl süreyle ilave destek verilecek.