İçindekiler
Samsun’un Ladik ilçesinde doğal güzellikleriyle dikkati çeken Ayvalı Mahallesi’nde taş ocağı kurulması planlanıyor. 4.9 hektarlık alanda Yaylacılar Nakliyat Ticaret Şirketi tarafından açılmak istenen II-A Grubu Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi” projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değil’ kararı verildi.
İL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN ‘ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARI

Konuyla ilgili Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce yayınlanan ilanda; “İlimiz, Lâdik İlçesi, Ayvalı Mahallesi sınırlarında, Yaylacılar Nak. Tic. San. İnş. Turz. Ltd. Şti. tarafından yapılması Planlanan 4,9 ha.’lık alan üzerinde, “86233 Ruhsat Numaralı (ER:3106829) II-A Grubu Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi” projesine ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince İl Müdürlüğümüz tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir” denildi.
MAHALLELİ YÖRESİNDE TAŞ OCAĞI İSTEMİYOR

Ladik ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan taş ocağı bölge sakinlerinden tepki alıyor. İlçede faaliyet gösteren Ladik Çimento Fabrikası’nın hemen arkasında bulunan ‘Orman alanı’ kapsamındaki bölgeye kurulması planlanan kalker ocağı ile kırma eleme tesisiyle ilgili konuşan mahalleli, yörelerinde böyle bir yatırımı istemediklerini kaydederken, doğanın tahrip edileceğinden korkuyor.
ÖZDAĞ: BÖLGEYİ YAŞANMAZ HALE GETİRECEK
Konuyla ilgili Gazete Arena’ya değerlendirme bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, “Ayvalı Mahallesi, Ladik Çimento Fabrikası’nın hemen arkasında olan mahallemizdir. Dolayısıyla açılacak olan taş ocağı, yüksek ihtimalle çimento fabrikasının ihtiyacını karşılamak üzere işletmeye alınıyor. Mevcut şartlarda çimento fabrikasının bölgeye verdiği çevresel zarar ve partikül atığı göz önüne alındığında, mevcut taş ocaklarının hem sayısı ve hem de yenilerinin ilavesi bölgeyi daha da yaşanmaz hale getirecektir. Bu tür yatırımların kamuya faydasının olmadığını, aksine orta ve uzun vadede bölgeyi tamamen ekonomik, toplumsal ve sosyo-ekonomik açıdan bakıldığında yaşanamaz hale getirecek adımlar olduğu için bir kere daha gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
“SU KAYNAKLARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

“Bu tür taş ocağı faaliyetlerine koşulsuz, şartsız çok kolay işletme izni verilmesi, ruhsat verilmesi, ÇED sürelerinin bay-pass edilmesi maalesef Samsun’un Ladik ve Kavak gölgelerinde çok yoğun gördüğümüz bir durum” diyen Başkan Mehmet Özdağ, şöyle devam etti: “Bu tesis oradaki kırsal faaliyetlerin tümünü, yeraltı ve yer üstü su kaynaklarını olumsuz etkileyecektir.”
“HER TÜRLÜ MÜCADELENİN YANINDA YER ALACAĞIZ”
Ayvalı Mahallesi sakinlerine de seslenen CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, “Ayvalı Mahallemizin sakinlerinin ve Ladik hakının yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Burada yaşanacak herhangi bir hukuki mücadelenin veya sahada yürütülecek mücadelelerin ve çabaların yanında mutlaka yer alacağımızın bilinmesini isteriz” diye konuştu.
LADİK İLÇE BAŞKANI: HALKIMIZA TÜM DESTEĞİ VERECEĞİZ

Öte yandan CHP Ladik İlçe Başkanı Samet Dilmen de tesisle ilgili bölge halkının vereceği herhangi bir mücadelede CHP Ladik İlçe Teşkilatı olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ekledi.
diyekonustu.com