İçindekiler
Japonya’nın Pearl Harbor saldırı gücünün son üyesi Masamitsu Yoshioka 106 yaşında hayatını kaybetti.
Pearl Harbor görüş alanına girdiğinde, Japonya’nın sürpriz saldırısının ilk dalgasıyla vurulan ABD gemilerinden kara dumanlar yükseliyordu. Nakajima B5N2 torpido bombardıman uçağının mürettebatı, uçuşuna hazırlandı. Gemideki 23 yaşındaki navigatör ve bombardımancı Masamitsu Yoshioka, görevi bilmeden aylarca manevranın kendi bölümünü pratik etmişti. Uçak gemisi grubunun 300’den fazla Japon savaş uçağının da dahil olduğu Amerikan topraklarına yapılacak büyük bir saldırının parçası olacağı söylendiğinde şaşkına dönmüştü . Bay Yoshioka, “Kan beynimden fışkırdı,” diye hatırlıyor. “Bunun devasa bir savaş anlamına geldiğini biliyordum.”
Nakajima’nın pilotu kanatları sudan yaklaşık 35 fit yukarıda sabitledi. Bay Yoshioka , eğitim gemisi olarak kullanılan USS Utah zırhlısına doğru giden yolda yaklaşık 1.800 pound ağırlığındaki torpidoyu serbest bıraktı.
Bay Yoshioka ve Nakajima mürettebatı uçak gemisi Soryu’ya geri döndüklerinde, Utah’taki toplam 58 adam ölmüştü. Bunlar arasında, 7 Aralık 1941’de Hawaii’ye düzenlenen ve ABD’yi II. Dünya Savaşı’na sürükleyen saldırıda ölen 2.400’den fazla ABD askeri ve sivili ile yaklaşık 1.800’ü yaralananlar da vardı.
“Şimdi torpidoladığımız gemilerdeki adamları düşünüyorum. Benim yüzümden ölen insanları düşünüyorum. Onlar da bizim gibi genç adamlardı,” dedi Bay Yoshioka, 2023’te Japan Forward’da verdiği bir röportajda , Pearl Harbor saldırısından sağ kurtulan bilinen son Japon gazisi olarak tanımlandı.
Geçtiğimiz ay 106 yaşında hayatını kaybeden Bay Yoshioka, “Çok üzgünüm,” diye ekledi. “Umarım bir daha savaş olmaz.” Ölüm, 28 Ağustos’ta tanınmış gazeteci ve yazar Takashi Hayasaka’nın da aralarında bulunduğu sosyal medya paylaşımlarıyla duyuruldu, ancak diğer ayrıntılar kamuoyuna açıklanmadı.

II. Dünya Savaşı personelinin safları azalırken, Bay Yoshioka son yıllarda Japonya’da, İmparatorluk Japon kuvvetlerinin yanından Pearl Harbor saldırısına tanıklık eden tek kişi olarak kabul edilmesiyle dikkat çekti. Olaylara ilişkin anıları canlılığını korudu — hatta Soryu’nun güvertesinde gün doğumundan önce esen güçlü doğu rüzgarının ısırığını bile hatırlıyordu. Oahu adası 200 milden daha uzaktaydı.
Bay Yoshioka, saldırı filolarının radyo sessizliği konusunda katı kurallara tabi olduğunu söyledi. Amerikalı pilotlar tarafından “Kate” olarak adlandırılan bir model olan Nakajima torpido bombardıman uçağının navigatörü olarak, rotalarını belirlemek için aletlere ve uçuş süresine güvendi. Bir noktada, Hawaii’den bir radyo istasyonu alan bir cihazı açtı. Birkaç saniye dinledi. “Tam olarak doğru yoldaydık,” diye hatırladı.
Pearl Harbor’ı sabah 8’den hemen önce gördüler. Japonya Forward’ın Japonya’nın Kashiwa kentindeki Reitaku Üniversitesi’nde doçent olan Jason Morgan ile yaptığı röportajda , deniz üssünün “siyah dumanla kaplı” olduğunu söyledi. “Açıkça görebildiğim sadece iki gemi vardı.”
Torpidonun Utah’a doğrudan isabet etmesiyle deniz suyunun yukarı doğru fırladığını gördüğünü hatırladı . Sonra yapılan yanlış hesaplamayı fark etti. Japon komutanlar, artık savaşa hazır olmadığı ve uçaksavar atış eğitimi için kullanıldığı için Utah’ı görmezden gelme emri verdiler. Bay Yoshioka, “Güvertenin üzerinden uçarken, bir anda namlusu olmayan top kulelerini görebildim,” diye hatırladı. “Bir eğitim gemisi. Utah’tı. Bir hata!”

Ertesi gün, Başkan Franklin D. Roosevelt, Capitol Hill’deki senatörlere ve temsilcilere bir konuşma yaptı. “Dün,” dedi, “7 Aralık 1941, utançla anılacak bir tarih .” Japonya’ya savaş ilanı Kongre tarafından hızla onaylandı. Almanya ve müttefikleriyle resmi bir savaş hali birkaç gün sonra geldi .
Japonya, Pearl Harbor’da 29 uçak ve beş mini denizaltı kaybetti ve toplamda 120’den fazla can aldı. Bay Yoshioka geri dönmeyi beklemediğini söyledi ve on yıllar geçtikçe bir suçluluk duygusu onu savaş hakkında sessiz tuttu. “Hayatta kalan ve bu kadar uzun yaşayan tek kişi olduğum için utanıyorum” dedi.
Gizli eğitim
Masamitsu Yoshioka, 5 Ocak 1918’de Japonya’nın batısındaki Ishikawa Eyaletinde doğdu. 1936’da Japon İmparatorluk Donanmasına katıldı ve eski çift kanatlı uçak filosunu havada tutmak gibi işleri olan bir yer ekibinde görev aldı.
1938’de denizcilik eğitimine başladı ve ertesi yıl, o dönemde milliyetçi lider Çan Kay Şek’e karşı Çin’de Japonya’nın sürdürdüğü savaşta görev alan 746 fitlik bir uçak gemisi olan Soryu’ya atandı .
Sonra Ağustos 1941’de Bay Yoshioka aniden torpido eğitimine kaydırıldı. Anakaradaki üslerde, pilotlar yüzeyin hemen üzerinde düz bir uçuş hattını koruma pratiği yaptılar; Bay Yoshioka ve diğerlerine torpidoları serbest bırakmak için gereken kesin an ve açı öğretildi.
Yoshioka, “Tüm eğitimlerimize rağmen gerçek torpido ile sadece bir deneme uçuşu yapabildik” dedi.
26 Kasım 1941’de Soryu, artık Rus kontrolünde olan bir takımada olan Kuril Adaları’ndan ayrıldı. Mürettebatın hala varış noktası hakkında hiçbir fikri yoktu. Bay Yoshioka, şortlarını toplamaları söylendiğini ve bunun da hedefin güneyde bir yerde olduğuna dair söylentilere yol açtığını hatırladı.
Soryu, beş diğer taşıyıcının yanı sıra savaş gemileri ve diğer gemilerden oluşan bir armadaya katıldı. 2 Aralık’ta, ABD ve Japon elçileri arasındaki görüşmelerin, Japonya’nın acilen ihtiyaç duyduğu ABD petrol sevkiyatlarına erişimi etkili bir şekilde kesen ABD’deki Japon varlıklarının dondurulması da dahil olmak üzere sorunlar nedeniyle bozulduğu haberi geldi.
Savaş Pasifik’e doğru yayılırken, Pearl Harbor’dan hemen sonra Wake Adası Muharebesi sırasında destek görevlerinde bulundu ve 1942 baharında İngiltere’nin kontrolündeki Seylan (şimdiki Sri Lanka) açıklarında Müttefik gemilerine yönelik Japonya saldırısında yer aldı.

Soryu, Haziran 1942’de Midway Muharebesi’nde batırıldı. Bay Yoshioka o sırada izinli olarak evdeydi. Peleliu adasında sıtmaya yakalandı ve 1944’te ABD güçleri tarafından bombalanıp saldırıya uğramadan önce tedavi için tahliye edildi ve her iki tarafta da ağır kayıplar bıraktı.
Ağustos 1945’te, İmparator Hirohito’nun atom bombalarının Hiroşima ve Nagazaki’yi harap etmesinin ardından Japonya’nın teslim olduğunu duyurduğunda bir hava üssündeydi. Savaştan sonra, Bay Yoshioka bir nakliye şirketinde çalıştı ve Deniz Öz Savunma Gücü olarak bilinen savaş sonrası Japon donanmasının bir parçasıydı, 2021’de Japonya’nın Asahi Shimbun gazetesine söyledi.
Hayatta kalanlara ilişkin henüz bilgi edinilemedi.
2023’teki bir röportajda Bay Yoshioka’ya savaştan sonra Hawaii’yi ziyaret edip etmediği soruldu. Hayır, diye yanıtladı.
“Gidebilseydim gitmek isterdim,” diye ekledi. “Ölen adamların mezarlarını ziyaret etmek isterim. Onlara en derin saygılarımı sunmak isterim.”