Nesilleri tükeniyor: Samsun'da 300 binden fazla üretildi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

0Son yıllarda doğal afetlerden, sanayileşmeden, çarpık kentleşme nedeniyle tabiat varlıklarında tahripler oluşuyor. Bu tahripten ise doğal yaşamı derinden vuruyor. Yaban hayatını etkileyen bu durum, doğal hayvan türlerinde azalmalara neden oluyor. Sülün Kuşu da popülasyonu tehlikede olan türlerden bir tanesi. Orman Su İşleri Bakanlığı’na bağlı 11. Samsun Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak Tekkeköy’de faaliyet gösteren Gelemen Sülün Üretme İstasyonu’nda 1.1. Hektarlık alanda, Sülün Üretimi gerçekleştirilmeye devam ediyor. 

7 DİŞİ 1 ERKEK AYNI KAFESTE

85 ayrı bölümden oluşan yumurtlama kafesleri içerisinde ‘7 dişi ve 1 erkek’  şeklinde Sülünler gruplandırıldı. Sülünlerin çiftleşmelerinin ardından, kafeslerde yumurtama toplama çalışması yapılıyor. Daha sonra ise istasyondaki Bekleme Odaları ve Kuluçka Makinelerinde yaklaşık 3 haftalık program uygulanıyor. Makinelerde bekletilen yumurtalar sonra ise Çıkım Makineleri ile yapılan işlem sonucu açılıyor.

YILLIK ÜRETİM YAKLAŞIK 15 BİN

Yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 15 bin olan Gelemen Sülün Üretme İstasyonu’nda üretilen Sülünler, popülasyonlarını korumak amacıyla başta Samsun’da salınımlar yapılıyor ve Karadeniz Bölgesinin kıyı şeridindeki Düzce, Ordu, Trabzon ve Rize’deki istasyonlara tahsis ediliyor. Sülün Kuşları aynı zamanda, Samsun’un UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Bafra ve 19 Mayıs ilçe sınırlarındaki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde doğal yaşamını sürdürüyor.

ÇEVRE İLLERE DAĞITILDI

Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre; Gelemen Sülün Üretim Merkezi’nin kurulduğu 1969 yılından 2019 yılına kadar 306 bin 675 sülün üretildi. 2019 yılı içerisinde ise 14 bin adet sülün üretilerek, geliştirme programı kapsamındaki illere dağıtımı yapıldı. Dağılımlar kapsamında; Samsun’a 6 bin 500 bin adet, Sinop’a 2 bin adet, Tokat’a bin adet, Ordu’ya 2 bin adet, Sakarya’ya 2 bin adet sülün verildi.14 bin sülünden 500’ü ise rezerv olarak belirlendi. Merkezde yılsonuna kadar 16 bin adet olması planlanan sülün üretimi ise devam ediyor.

SÜLÜN KUŞU HAKKINDA:

Sülün; Tavuksular takımının, Sülüngiller familyasından bir kuştur. Bir Asya hayvanıdır, ancak, ilk çağlardan başlayarak Avrupa’da da götürüldü. Yıllık kuşlardır. Erkeklerde kuyruk içinde olmak üzere 75-90 cm arasındaki uzunluk, dişilerde 50-60 cm arasındadır. Uzun alımlı gövdeleri vardır. Özellikle erkeklerinin uzun kuyrukları ve gösterişli tüyleriyle dikkati çeken orta ve büyük boy türleri vardır. Genellikle baharda 8-12 arasında yeşilimsi gri yumurta yumurtlarlar. Kuluçkaya yalnızca dişi kuş yatar. Kuluçka süresi 25 gündür. Yavrular hızlı gelişirler ve 10-15 gün içinde uçmaya başlarlar. Ağaçlık bölgelerde yaşar, tahıl, böcek ve solucan yiyerek beslenir. Yerde çok hızlı koşabilir, uçmaktansa saklanmayı yeğler. İyi uçucudur. Ancak havada uzun süre kalamaz. Sülüngiller, Omurgalı hayvanlardan, Kuşlar sınıfının Tavuksular takımının Tavuklar alt takımından bir familya. Küçük yuvarlak ve kısa kuyruklu tavuğumsu kuşlardır. Toprağa ve açıklık bölgelere çok bağlıdırlar. Tarla, çayır kayalık taşlık ve yarı çöllük bölgelerde bulunurlar. Çok iyi koşarlar. Renkleri bulundukları çevreye uyum sağlamıştır. Erkekleri çok süslüdür ve başlarında ibikler ya da demet biçiminde renkli tüyler taşırlar. Yalnızca çok zorda kalınca uçarlar ve ağaçlara konarlar. Geceleri yerde geçirirler. Yuvaları basit toprak oyuklarından oluşur. İyi bilinen türleri: Sülün, keklik, bıldırcın, tavuskuşu, evcil tavuk, beç tavuğu, parlak tavuk, bankiva tavuğu.

Nesilleri tükeniyor: Samsun'da 300 binden fazla üretildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi takip edin.