Megalodon’un boyu beklenenden çok daha büyük! Bilim dünyası şaşkın

Megalodon’un gerçek hayatta ne kadar büyük olduğu, uzun süredir bir gizemdi, çünkü bugüne kadar tam bir fosil bulunamamıştı. Ancak, Shimada’nın son araştırmaları, megalodon’un 80 feet (24 metre) uzunluğuna ulaşmış olabileceğini gösteriyor ve bu bulgu, kendisini de şaşırtmış durumda.
by
Bilim insanları megalodonun toplam vücut uzunluğunu yeniden incelediler ve bunun daha önce düşünülenden 30 fit (9 metre) kadar daha uzun olduğunu buldular. İnsanlar tarih öncesi köpek balığıyla hiçbir zaman bir arada yaşamadı. @Kenshu Shimada

Shimada ve ortakları, Megalodon’un daha önce düşünülenden daha ince olduğunu ve vücut yapısının modern bir limon köpekbalığına daha yakın olduğunu öne sürdüler. Bu çalışma, Pazar günü Palaeontologia Electronica dergisinde yayımlandı.

“Megalodon, basitçe büyük bir beyaz köpekbalığı versiyonu değildi. Bence gerçekten de bu düşünceden uzaklaşmalıyız,” diyen Shimada, Chicago’daki DePaul Üniversitesi’nde biyolojik ve çevresel bilimler profesörü olup, çalışmanın baş yazarıdır.

Bu bulgular, bilim insanlarının ve popüler bilim kurgu eserlerinin bu devasa yaratığı nasıl tasvir ettiklerini yeniden şekillendirmelerine yardımcı olabilir — ayrıca, bazı deniz omurgalılarının neden olağanüstü büyük boyutlara evrildiğini anlamamıza katkı sağlamış olabilir.

Megalodon fosil kayıtları: Pek çok diş ama çok az diğer parça

“The Meg”de olduğu gibi, tarih öncesi megalodon, insanlarla aynı dönemde yaşamamıştır. Ancak, 15 milyon ila 3.6 milyon yıl önce, bu zirve avcı köpekbalığı dünya okyanuslarını domine ediyordu, bilim insanlarının ortaya çıkardığı megalodon fosillerine göre.

Bir köpekbalığı olarak, megalodon, kıkırdaklı balıklar ailesine aittir. “Çok kötü mineralleşmiş bir iskeletleri var. İskeletlerini sertleştiren gerçek kemikler yok,” diyor Shimada. “Diğer taraftan, dişler çok serttir, bu yüzden dayanıklıdır.” Megalodon hayatı boyunca yeni dişler üretmişti, bu da bu fosillerin oldukça yaygın bir şekilde bulunmasını sağlamıştır.

Dişlerin yanı sıra, mevcut fosil kayıtlarında, aynı döneme ait dev köpekbalığı iskeletlerinin parçaları da bulunmuştur. Örneğin, Belçika’dan bulunan 36 fit (11 metre) uzunluğunda fosilleşmiş bir omurga, başka bir örnek ise Danimarka’dan gelen 9 inç (23 santimetre) çapında omurlar içermektedir. İnsan omurları ise yaklaşık 1 inç (2.5 santimetre) çapında olduğu için, bu fosil örnekleri oldukça büyük bir büyüklüğe işaret etmektedir.

Megalodon’un dişleri, modern beyaz köpekbalığına benzer olduğundan, bazı bilim insanları, her iki köpekbalığının da benzer kalın vücut yapısına sahip olduğunu varsaymışlardı. Shimada, Eylül 2019’da yayınladığı bir makalede, megalodon’un maksimum boyunun “sadece” 50 feet (15.3 metre) olduğunu savunmuştu.

Paleobiyolog ve baş çalışma yazarı Dr. Kenshu Shimada bir megalodon dişi tutuyor. 13 yaşından beri soyu tükenmiş köpek balığıyla ilgileniyor. @Jeff Carrion/DePaul Üniversitesi

Ancak, birkaç yıl önce, Shimada ve bazı meslektaşları, megalodon’un büyük beyaz köpekbalığına benzer bir görünüme sahip olduğu varsayımını sorgulamaya başladılar. Ağustos 2022’de bilim insanlarının dijital 3D bir megalodon modeli oluşturduğu bir makaleyi incelediklerinde, megalodon’un oranlarıyla ilgili matematiksel hesaplamaların tutarsız olduğunu fark ettiler.

“Birden fark ettik — tıklama — büyük beyaz köpekbalığı iyi bir model değil,” dedi Shimada. Bu yüzden, megalodon için daha uygun bir modern analoj arayışına başladılar.

Megalodon daha ince ve uzun bir vücuda sahipti

Shimada ve ekibi, 145 yaşayan köpekbalığı türü ve 20 soyu tükenmiş köpekbalığı türünün oranlarını karşılaştırarak bir veritabanı oluşturdu. Bu verileri, megalodon’un vücut parçalarıyla karşılaştırdılar.

“Bir omurga var, bu da tamamen bir gövde uzunluğu olarak kabul edersek, neden baş uzunluğunu ve kuyruk uzunluğunu modern zamanlara dayandırarak tahmin edemeyelim?” dedi Shimada.

Araştırmacılar, megalodon’un vücut planının, iri, tank gibi bir beyaz köpekbalığı vücudu değil, daha aerodinamik bir balık, örneğin limon köpekbalığı gibi olacağını hesapladılar. Shimada, bu keşif sırasında deniz biyolojisinde daha büyük bir deseni keşfettiklerini söyledi.

“İstemeden, bazı omurgalıların neden büyük olabileceği, bazılarının ise olamayacağına dair bir gizemi keşfettik,” dedi Shimada. Beyaz köpekbalıkları, yaklaşık 6 metre uzunluğuna ulaşabilen kalın vücutlarıyla, su içinde verimli bir şekilde hareket edebilecek kadar büyük olabilir. Ancak daha ince yapılı hayvanlar, örneğin mavi balinalar, 30 metre uzunluğuna kadar büyüyebilirken hâlâ iyi yüzebilirler.

“Eğer daha ince bir vücutta kalırsanız, daha büyük büyüyebilme şansınız daha yüksek olur,” dedi Shimada. Bu ilke, Shimada’nın yeni çalışmasına göre megalodon’un 80 feet (24 metre) uzunluğuna kadar büyüyebileceğini ancak önceki modellerden daha ince olduğunu açıklıyor.

Bilim insanlarının yeni keşifler ve tartışmalar

Calvert Marine Museum’dan paleontoloji küratörü Dr. Stephen Godfrey, bu çalışmada megalodon’un limon köpekbalığına benzerliği ve Shimada’nın ekibi tarafından önerilen devasa boyut hakkında şaşkınlıklarını belirtti.

“Beyaz köpekbalığını ölçeklendirerek gerçekten iri ve tombul yapmak yerine, uzun ve ince bir hayvanın daha aerodinamik verimli olduğunu savunmaları iyi bir argüman,” dedi Godfrey. “Ama hâlâ, 50 feet’ten 80 feet’e çıkması, hâlâ şaşırtıcı” diye ekledi.

Sonuç olarak, megalodon’un ne kadar uzun olduğu ve nasıl göründüğü hakkında kesin bir bilgiye sahip olmanın tek yolu vardır: “Gerçekten yapmamız gereken şey, tam iskeletin keşfedilmesidir,” dedi Shimada. “Gerçek test, gerçekten tam iskelet olduğunda olacak, bu da bunun gerçekten ince mi yoksa kalın mı olduğunu doğrulayacak ya da çürütecek.”

diyekonustu.com

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Lady Gaga ve Taylor Swift iş birliği mi? Hayranlar “Mayhem” albümünde gizli katkıyı tartışıyor!

Next Story

Samsun’daki dayısı vefat etti! Süleyman Soylu’nun acı günü

Nulled WordPress Themes Plugins

hacklink satın al