Kum zambakları öksüz kaldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tıbbi alanda Alzaymır ve AIDS gibi hastalıkların tedavisinin yanı sıra parfüm sektöründe de kullanılan, endemik bitki türlerinden biri olan kum zambakları kaderiyle yüzleşiyor. Kökeni Akdeniz bölgesine ait olan ancak Samsun’un Alaçam ilçesi Geyikkoşan sahilinde de yetişen kum zambakları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kum zambaklarının korunması ve geliştirilemesi adına hiçbir çalışmanın yapılmadığı ilçede yetkililere görev çağrısı yapıldı. Tarihi bir bitki olan kum zambakları için Bartın’da korunmasının yanı sıra tanıtımı adına hakkında 6’ıncı festival düzenleneceğini söyleyen Samsun Tarih Derneği Başkanı Emin Günaydın, zambakların korunmaması durumunda 3-5 seneye kadar yok olacağının altını çizdi.

‘ALZAYMIR VE AIDS TEDAVİSİNDE  KULLANILIYOR’

Başkan Emin Günaydın, “Kum zambakları nergisgiller familyasına ait soğanlı bir çiçektir. Soğanları yaklaşık 80 santimetre kumun altında olur. Yazın sıcağına ve kurağına, deniz meltemine dayanıklı, mis kokulu aynı zamanda tıbbi alanda ilaç sektöründe kullanılan bir bitki türüdür. Alzheimer, AIDS gibi alanlarda ve parfümeri alanında kullanılıyor. Ama bu çiçeğin yetişme alanına baktığımızda İstanbul, Adana, Antalya, Samsun, Giresun, Trabzon, Bartın gibi bölgelerde yetişiyor. Karadeniz sahilinde yetişmiş olması güzel bir olay. Karadeniz sahilini süsleyen beyaz gelinler gibi her tarafı sarmışlar. Alaçam için müthiş bir değer. Bu değerin yok olmaması, buna sahip çıkılması gerekiyor. Aşırı kentleşme ve insanların bilinçsizliği, soğanların toplu bir şekilde sökülmesi bu türü ciddi bir şekilde tehdit altında bırakıyor. Alaçam’daki bu bölgede çevre kirliliğinin yoğunluğunu görebiliyoruz. Koruma altına alınmış bir tür bu, fakat burada korumanın olmadığını gözlemleyebiliyoruz. Özellikle Bartın Belediyesi çok ciddi bir çalışma yapıyor. Bartın Belediyesi şu an Kum zambakları ile ilgili 6’ıncı festivali düzenleyecek” diye konuştu.

‘3-5 SENE SONRA YOK OLMUŞ OLACAK’

“Alaçam’da elimizde kalan bölge bir burası var” diyen Başkan Emin Günaydın, şöyle devam etti, “Sahip çıkmazsak 3-5 sene sonra bu türde yok olmuş olacak. Bu bölgede Göçkün, Toplu’da, Yakakent’in sahillerinde, kumsalın bittiği alanlarda, Bafra’nın Koşuköyü’nde bulunmaktadır. Tohumlanma ve çiçek açma dönemi Temmuz ve Ağustos’un sonuna kadar. Rüzgarla birlikte ileri doğru savrulma ve ileride de çimlenmesiyle birlikte büyüme safhası gerçekleşiyor olabilir.”

‘GELECEK KUŞAKLARA MUTLAKA AKTARILMALI’

Samsun Tarih Derneği olarak yapılan çalışmalardan söz eden Başkan Emin Günaydın, “İlgi alanımız bitkilerden ziyade insanoğlunun geçmişi, geçmişten kalan mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasıyla alakalı bir şey. Kum zambaklarının da bir tarihi geçmişi var ve gelecek kuşaklara mutlaka aktarılması gerekiyor. Yoksa sadece fotoğraf ve videolarda kalacak bir değer olarak gözüküyor. Kent tarihi ile alakalı araştırma yapıyoruz. Duyarlılık yaratma, gelecek kuşaklara aktarma, gençlerle yaşlıları buluşturma gibi birçok alanda seminer veya sempozyum gibi birçok çalışmamız oluyor” şeklinde konuştu

BELEDİYE VE KAYMAKAMLIK’A GÖREV ÇAĞRISI

Sahip çıkılmadığı takdirde kum zambaklarının yok olacağına dikkati çeken Başkan Emin Günaydın, “Alaçam Belediyesi ve Alaçam İlçe Kaymakamlığı’nın buna ciddi bir şekilde sahip çıkması gerekiyor. Proje çizilmesi ve çevrilmesi gerekiyor. Biz bu değerlere ne kadar sahip çıkarsak, bir sonraki kuşağa bu değerleri o şekilde aktarabiliriz” ifadelerini kullandı.

Kum zambakları öksüz kaldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi takip edin.