G20 nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

G20 aslında, 1975 yılında Fransa’nın Rambouillet kentinde düzenlenen, Fransa, Birleşik Krallık, ABD, Japonya, Almanya ve İtalya’nın devlet başkanlarının katıldığı üst düzey bir toplantıda ortaya çıkmıştır. G20’nin ilk adı aslında G7’dir. G7, 1976’da San Juan, Porto Riko’da Kanada’nın da devlet başkanlarının katılımıyla gerçekleşen bir başka üst düzey toplantıda ortaya çıkmıştır.

Günümüzde G20 ülkelerini; Almanya, ABD, Arjantin, Avusturalya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu oluşturmaktadır. Ve daha pek çok AB ülkesi, G20’de AB Komisyonu olarak temsil düzeyinde yer alıyor.

AMACI NEDİR?
Yirmilik Grup (Group of Twenty) anlamına gelen G20’nin kurulmasındaki amacı da merak ediyorsun biliyoruz…

İşte G20’nin amacı; hali hazırda gelişmiş ekonomiye sahip ülkeler ile halen gelişmekte olan ülkeleri bir araya getirmek ve de dünyanın içerisinde bulunduğu ekonomik sorunlarına kalıcı çözümler üretmektir. Kısacası G20’de dünyanın en büyük devletlerinin liderleri bir araya gelir, dünya ekonomisinin yanı sıra ticaret ve gelişime de yön verirler…

Ha! bir de şu özelliği vardır G20 ülkelerinin; global çaptaki ekonomik üretimin yüzde 85’ini ve uluslararası düzeydeki ticaretin ise yüzde 75’ini onlar kapsar..

G20 nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi takip edin.